Shark Tank APPROVED: Ona ima 13 godina, uštedela je 10.000 $ i pokrenula posao sa čarapama

14. Januar 2020.
Ne viđa se često tinejdžer u američkoj emisiji Shark Tank.
sofi-overton.png
Foto: Youtube/Printscreen

Shark Tank je hit rijaliti emisija koja se prikazuje na američkom ABC-u u kojoj ljudi dolaze i prezentiraju svoje ideje i prozvode pred dokazanim biznismenima u nadi da ce oni uloziti novac u tu njihovu ideju/firmu.

Koncept emisije je takav da s jedne strane imate pet “morskih pasa” tj. venture kapitalista a s druge strane preduzetnike koji predstavljaju svoje projekte i traže investiciju za neki udeo u vlasništvu firme ili projekta.

Trinaestogodišnja Sofi Overton predstavila je investitorima svoju kompaniju Wise Pocket Products čiji su proizvod čarape s džepovima.

Međutim, Sofi se ne zaustavlja samo na čarapama, već radi na novom proizvodu – helankama s džepovima za držanje telefona i drugih uređaja.

Uz svaku kupovinu, par čarapa se poklanja dečjim prihvatilištima širom Amerike.

Pokrenula sam ovaj posao kada sam imala 11 godina. Videla sam da je moj rođak stavio telefon u čizmu, to sam pokušala i ja i nije bilo nimalo prijatno. Pitala sam decu iz moje škole da li i oni imaju ovaj problem i ispostavilo se da da. Tada sam osmislila svoj prototip. Odsekla sam vrh čarape i zašila ga unutar druge, cele čarape“, objasnila je Overton pred investitorima u emisiji koju gleda od svoje šeste godine.

Ona je investitore, pre svega, impresionirala načinom na koji finansira svoj posao.

Štedim sve što zaradim. Uložila sam 10.000 dolara svog novca. Uštedela sam 5.000 dolara i sakupila još 5.000 dolara“, rekla je Overton.

Mark Kjuban joj je rekao da je ona savršen primer toga kako jedno dete treba da radi.

„Dobila si ideju, ušetedela nešto novca, sve prototipove si napravila sama, pa stvarne proizvode, zatim i prodala te proizvode – proizvode u vrednosti od 16.000 dolara“, rekao je Kjuban, pomenuvši ukupnu zaradu kompanije.

Iako je cena za izradu čarapa visoka, čak 5,47 dolara, ajkule su i dalje bile zainteresovane.

Morski psi Lori Greiner i Daimond John ponudili su Overton 30.000 dolara za 33,3% udela u poslu. Ona se usprotivila, tražeći od njih dvojice 35.000 dolara za 25% udela, što su prihvaliti.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.