Podrška slobodnom novinarstvu koje se danas zove KRIK

21. June 2024.
Apelacioni sud u Beogradu ovog meseca potvrdio je dve presude na štetu KRIK-a, prema kojima ovaj medij treba da isplati skoro milion dinara na ime odštete i troškova suđenja.
1-qpztibrgybvmef7l15zxiau8zdnluwl0pa6d6hmid8
izvor: Nacionalna radna grupa za borbu protiv SLAPP

Izvor: NUNS

Nacionalna radna grupa za borbu protiv SLAPP-a pruža podršku istraživačkom portalu KRIK koji se u poslednje tri godine susreće sa najvećim brojem tužbi koje imaju karakteristike SLAPP-a, a posebno u poslednje dve nedelje, sa presudama koje mogu imati dalekosežne posledice na slobodu izražavanja u Srbiji.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je početkom juna 2024. godine prvostepenu presudu kojom je KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji, koji je tužio novinare jer su prilikom izveštavanja o slučaju “Jovanjica 2” napisali da je Koluvija “optuženi narko-bos”. Sud prilikom odlučivanja nije uzeo u obzir ceo tekst, već se koncentrisao samo na jednu frazu i nije prihvatio objašnjenje novinara da su u tekstu korišćeni izrazi „optuženi i optužba” i „prema tvrdnjama tužilaštva”. Sud nije uzeo u obzir ni da je objavljena i Koluvijina odbrana, kao i da je reč o temi od velikog značaja za javnost.

Apelacioni sud u Beogradu, za kratko vreme, doneo je još jednu presudu protiv redakcije KRIK-a. Postupak je vođen po tužbi komandanta policijske Jedinice za zaštitu svedoka i dvojice njegovih saradnika zbog teksta iz decembra 2021. godine u kome je KRIK objavio da su oni, između ostalih, podneli tužbu protiv ove redakcije.

Pored dve pravosnažne presude, početkom maja novinare portala KRIK tužila je sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su novinari istraživali rad pravosuđa, gde se i ona pominje. Jedna tužba je krivična, a druga je parnična. Sudija Đorđević, pored naknade štete, traži kazne zatvora za novinare i zabranu rada na period od dve godine. U tužbama koje su podnete 13. i 15. maja, sudija Đorđević tvrdi da su novinari povredili njenu privatnost objavljivanjem njenog imena i položaja u Apelacionom sudu u Beogradu, kao i detalja o nepokretnostima koje poseduje sa suprugom. Ona dalje tvrdi da su novinari KRIK-a ugrozili njenu bezbednost i pomogli kriminalcima da je lociraju.

U ovom trenutku protiv KRIK-a se vodi još 15 sudskih postupaka, koji imaju karakteristike SLAPP-a. Plašimo se da je vlast odlučila da na legalan način ućutka profesionalne novinare i da je ovo samo početak.

Strahujemo da je vlast odlučila da se konačno obračuna sa nezavisnim medijima i novinarima, a da je KRIK samo prvi na udaru. Zahtevamo da vlasti prestanu da zloupotrebom pravosudnog sistema guše medijske slobode, kao i da pruže podršku nezavisnim medijima i osiguraju njihov rad bez straha od represija.

Ovom prilikom pozivamo Vladu Srbije da preduzme što pre sve neophodne korake da bi primenila Preporuku Evropske Komisije o zaštiti novinara i branilaca ljudskih prava koji učestvuju u javnom radu od očigledno neosnovanih ili zloupotrebljavajućih sudskih postupaka („Strateške tužbe protiv učešća javnosti“) i Preporuku CM/Rec (2024)  o suprotstavljanju korišćenju strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) za rešavanje očigledno neosnovanih ili uvredljivih sudskih postupaka protiv učešća javnosti i zaštitu posebno novinara i branitelja ljudskih prava od takvih postupaka, uz puno poštovanje demokratskih vrednosti i osnovnih prava.

 

Nacionalna radna grupa za borbu protiv SLAPP-a u Srbiji, koju čine:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Građanske inicijative

YUCOM

Slavko Ćuruvija fondacija

Partneri Srbija

Beogradski centar za ljudska prava

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

BIRN

 

Tekst je prenet sa portala NUNS.

Click