U Prizrenu održan protest protiv Dokufesta

12. August 2023.
U Prizrenu je u petak, 11. avgusta, održan protest protiv predstave izvedene na otvaranju Međunarodnog festivala kratkog i dokumentarnog filma Dokufest, koji se održava u ovom drugom po veličini gradu na Kosovu.
Doku fest

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Na protest je pozvao Savet Islamske zajednice u Prizrenu.

Okupljeni su držali transparente na kojima je pisalo: “Dokufest je loš”, “Bez degeneracije”, “Dalje drogu od naše dece” ili “Prizren, grad istorije”.

Takođe u dvorištu glavne džamije u Prizrenu su mogli da se vide natpisi “Ne našim porezom” i “Ne poniženju”.

Napad na novinare

Udruženje novinara Kosova (AGK) je saopštilo da je 11. avgusta u Prizrenu napadnuta ekipa portala “Nacionale”, novinar Vulnet Krasnići (Vullnet Krasniqi) i snimatelj Arber Ljatifi (Arbër Latifi).

“Ovo je neprihvatljiv napad i ozbiljna pretnja po bezbednost novinara. AGK zahteva od policije hitno hapšenje napadača i da se izvedu pred lice pravde”, navelo je udruženje novinara Kosova.

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Dokufesta, kanadska grupa “Peaches” je izvela performans kojim se staje u odbranu transrodnih osoba i drugih pojava, koje su tabu tema u društvu.

Organizatori festivala su lokalnim medijima na Kosovu rekli da su na otvaranju učestvovali samo ljudi koji su imali ulaznice te da su svi bili stariji od 18 godina.

Tema ovogodišnjeg izdanja Dokufest-a, koji je počeo 4. a završava se 12. avgusta, je veštačka inteligencija.

Dokufest je i ove godine u Prizren doveo na hiljade posetilaca iz raznih zemalja sveta.

Članak je prenet sa portala slobodnaevropa.org.

Click