Tinejdžeru iz Mičigena doživotna kazna zatvora zbog masovnog ubistva u školi

9. December 2023.
Tinejdžer koji je prije dve godine ubio četvoro učenika u svojoj srednjoj školi, blizu Detroita u Mičigenu, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje.
Ethan Crumbley
Itan Krambli na izricanju presude u Pontijaku, Mičigen, SAD. Foto: AP Photo/Carlos Osorio, Pool

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Itan Krambli, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja koji mu je otac kupio za Božić, ranio je šest učenika i jednog nastavnika, piše AP, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Moja dela su ono što sam izabrao da uradim. Nisam mogao da se zaustavim. Ja sam veoma loša osoba, radio sam užasne stvari”, rekao je Krambli, koji sada ima 17 godina, pred izricanje presude. On se izvinio i delovalo je da je saglasan sa porodicama žrtava da je za njega najoštrija kazna adekvatna.

“Tražim da budem kažnjen onako kako su oni tražili. Želim da budu srećni, da se osećaju bezbedno. Ne želim da brinu ni dan više. Jako mi je žao zbog svega što sam uradio i daću sve od sebe da ubuduće pomognem drugima”, rekao je Krambli.

Prije izricanja kazne, roditelji učenika ubijenih u srednjoj školi Oksford opisali su u bol zbog gubitka dece. Žrtve zločina u Mičigenu imaju pravo da govore na sudu, a sudija Kvame Rou je više puta dopustio napetost, emocije i očaj tokom poslednje rasprave u predgrađu Detroita.

“Nesretni smo. Nedostaje nam Tejt”, rekao je Bak Majr, otac Tejta Majra. “Naša porodica ima trajnu prazninu koja se nikada neće moći ispuniti.”

Nikol Beusoleil se prisetila da je videla telo svoje ćerke, Madisin Boldvin, u mrtvačnici, a njena ruka sa plavo ofarbanim noktima virila je ispod pokrivača.

“Pogledala sam kroz staklo. Moj vrisak ga je mogao razbiti”, kazala je ona.

Ubica se izjasnio krivim po sve 24 optužbe za pucnjavu u srednjoj školi u Oksfordu 2021. godine, uključujući za ubistvo prvog stepena i terorizam.

Džil Soav, majka Džastina Šilinga, rekla je ubici da je pogubio dečaka koji mu je mogao pomoći da prebrodi neugodne tinejdžerske godine.

“Da si tako usamljen, tako jadan i izgubljen i da ti je zaista trebao prijatelj, Džastin bi bio tvoj prijatelj – samo da si pitao”, rekla je Soav.

Krambl je spustio pogled dok su Saov i drugi govorili na sudu. Kajli Osedž je detaljno opisala kako je “hiljadu puta” molila Hanu Sent Džulijanu da nastavi disati dok su čekali pomoć na krvlju natopljenom tepihu. Njena drugarica iz razreda nije uspela da preživi.

Osedž, sada studentkinja, takođe je tokom napada pretrpela povrede iz vatrenog oružja i nastavlja da se bori sa svakodnevnim bolovima od povreda kičme.

“Mogućnost prebacivanja noge preko konja je moja terapija. To je čista radost”, rekla je ona. “Nisam bila u mogućnosti da to učinim dve godine.”

Advokatica odbrane Pauleta Mičel Loftin tvrdila je da Krambli zaslužuje priliku za uslovni otpust nakon što njegov “bolesni mozak” bude popravljen kroz savetovanje i rehabilitaciju.

Međutim, nakon što je saslušao svedočenja stručnjaka, sudija Rou je u septembru rekao da je uočio tek “malu” šansu da Krambli bude rehabilitovan iza rešetaka.

Ubica je u dnevniku pisao o svojoj želji da gleda studente kako pate i o verovatnoći da će život provesti u zatvoru. Uoči pucnjave snimio je video u kojem je izjavio šta će raditi narednog dana.

Krambli i njegovi roditelji sastali su se sa školskim zvaničnicima na dan pucnjave, nakon što je učitelj primetio njegove nasilne crteže. Ali niko nije proverio njegov ranac i da li u njemu ima oružja, te mu je dozvoljeno da ostane na nastavi.

Kao i njihov sin, Dženifer i Džejms Krambli su zatvoreni u okružnom zatvoru. Čekaju suđenje zbog optužbi za ubistvo iz nehata, optuženi da su oružje učinili dostupnim kod kuće i zanemarili mentalno zdravlje svog sina.

Ubica je ubio Majra, Boldvina, Šilinga i Sent Džulijanu u školi udaljenoj oko 60 kilometara severno od Detroita.

Oksfordski školski okrug unajmio je spoljnu grupu da sprovede nezavisnu istragu. U izveštaju objavljenom u oktobru navodi se da su “pogrešni koraci na svakom nivou” – školski odbor, administratori, osoblje – doprineli tragediji.

Kramblijevo ponašanje na času, uključujući gledanje snimka pucnjave i municiju na njegovom telefonu, trebali su da ga identifikuju kao “potencijalnu pretnju nasiljem”, navodi se u izveštaju.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click