Srbija: Udruženje protiv rata u Ukrajini pod pretnjama ekstremista uz podršku tabloida

7. June 2022.
Neformalnoj grupi, okuljenoj oko Fejsbuk stranice "Rusi, Ukrajinci, Belorisu i Srbi zajedno protiv rata" upućene su pretnje preko interneta.
Serbia Russia Ukraine War
Beograd. Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Pretnjama je prethodilo objavljivanje sličnih tekstova na nekoliko portala provladinih tabloida u kojima se skup protiv najavljene posete ruskog minista  inostranih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, na koji je grupa pozvala, naziva NATO skupom proukrajinskih organizacija protiv Vučića i Lavrova.

“U isto vremen, na ekstremističkom telegram kanalu ‘Z-Orlovi’, kao i na Tviter nalogu našeg udruženja su se pojavile otvorene pretnje nasiljem protiv naših članova”, saopštila je antiratna grupa.

“‘Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata’ je neformalno udruženje građana koje organizuje proteste podrške Ukrajini, prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, pomoć izbeglicama iz Ukrajine i širu odbranu interesa ukrajinske, ruske, beloruske i ruskojezične dijaspore u Srbiji. Ovim poslom se bavimo odano, besplatno i u vreme koje odvajamo od redovnih obaveza i odmora. Niti imamo ikakve veze sa ‘zapadnim ambasadama i strukturama NATO’, niti smo ‘NATO’, već obični ljudi koji su odlučili da ne ćute, već da se glasno suprotstave lažima, agresiji, ubicama i svima koji ih vole i slave”, navode u udruženju ocenjujući napise da su NATO i zapadni plaćenici klevete kojima se poziva na linč aktivista, jer se “oni protive ratu i ruskoj agresiji na Urajinu”.

“Isto takve laži i klevete kao što su bile korišćene za podstrekavanje, a sada se koriste i za pravdanje, krvavog Putinovog zločina protiv slobodne Ukrajine i njenog slavnog naroda. Laži rađaju nasilje, korupciju i rat”, navode u udruženju.

Oni podsećaju da su “prizivanje ruske okupacije, pozivanje na agresivni rat kroz održavanje skupova podrške ruskog agresiji” krivična dela, za šta bi odgovorni morali da odgovaraju “kao i mediji koji su deo toga” i najavljuju sve neophodne korake u okviru zakona kako bi “širenju laži i kleveta”  došao kraj.

Posetimo, ova grupa organizovala je tokom prethodnih nedelja mirne antiratne proteste protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Click