EK o peticiji za oslobađanje Đinđićevog ubice: Uzdržati se od veličanja zločina i podsticati pomirenje

12. October 2021.
“Evropska unija ima jasan i čvrst stav o potrebi efikasnog prevazilaženja nasleđa iz prošlosti, uzdržavanja od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanja pomirenja”, komentar je Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom peticije koju je osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković pokrenuo za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića - osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića i bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO).
DJINDJIC - KONFERENCIJA ZA NOVINARE
Zoran Đinđić. Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

U odgovoru portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez istaknuto je da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje se da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde.

Prethodno je na upit Glasa Amerike – ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu precizirala da je teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Portparol američke ambasade takođe je ukazao da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije, što je Glas Amerike i učinio, ali nije dobio odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić, niti predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Helsinška komisija, nevladina agencija američke vlade čiji je osnivač Kongres, ocenila je ranije za Glas Amerike da promovisanje pomilovanja osuđenika za ubistvo premijera Srbije predstavlja inicijativu koja je direktno suprotstavljena Srbiji.

„Jovanovićev slučaj i nedavni napori za njegovo oslobađanje pokazuju da su isti ljudi koji su počinili užasne zločine nad nedužnim ljudima u susednim zemljama takođe voljni da se uključe u nasilne radnje u Srbiji i protiv Srbije, ili da podrže one koji to čine, a sve zbog moći i privilegija. Kao odgovor, očekujemo da će vladajuće institucije i pravosuđe Srbije podržati pravdu i suprotstaviti se krivičnom nasilju rečima i delima, bez obzira ko je počinilac i ko je žrtva”, precizirano je u odgovoru Helsinške komisije Glasu Amerike.

Zvezdan Jovanović, bivši oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti, služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije u dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. Na istovetnu kaznu osuđen je i nekadašnji komandat te jedinice Milorad Ulemek.

Politička pozadina Đinđićevog ubistva nikada nije otkrivena.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Click