Do 2030. prestati sa sečom šuma – dogovor lidera u Glazgovu

2. November 2021.
Više od stotinu lidera obećalo je, na konferenciji UN  o klimatskim promenama u Glazgovu, da če okončati seču šuma i eroziju zemljišta do kraja decenije, kao i da će u pošumljavanje biti uloženo 19 milijardi dolara.
California Wildfires Giant Sequoias
Foto: Beta/AP Photo/Noah Berger

Zajedničko saopštenje posle prvog dana samita COP26 podržali su Brazil, Indonezija, Demokratska Republika Kongo u kojima je oko 85 odsto svetskih šuma.

“Imamo priliku da okončamo ovu etapu istorije u kojoj je čovek osvajač prirode, i da umesto toga postanemo njen staratelj”, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Šume upijaju oko 30 odsto emitovanog ugljen dioksida, prema podacima Svetskog centra za resurse, i sprečavaju zagrevanje. Ali, taj prirodni štit polako nestaje.

Prema dogovoru, 12 zemalja, među kojima i Britanija, obavezale su se da će obezbediti 12 milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju od 2021. do 2025.

Više od 5 milijardi dolara obezbedile su privatne kompanije. Pojedini investitori su se obavezali da će do 2025. prestati da ulažu u poslove koji su povezani sa sečom šuma.

Pet zemalja, uključujući Britaniju, SAD i grupu humanitarnih organizacija, dogovorile su da obezbede 1,7 milijardi dolara za starosedeoce u šumskim predelima, koji najčešće i najbolje čuvaju šume.

Lideri su još dogovorili da i dalje rade na tome da ograniče zagrevanje planete na najviše 1,5 stepeni Celzijusa. Naučnici kažu da su šume ključne da se taj cilj postigne.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Click