Na lepom plavom – i prljavom Dunavu

4. August 2022.
Od Švarcvalda do Crnog mora – profesor hemije i pasionirani plivač Andreas Fat preplivao je ceo Dunav kako bi ukazao na problem zagađenja plastičnim otpadom. Ali u Beogradu je na kratko odustao. Zbog fekalija.
62476775_303
Foto: Carola Grau/DW

Na ušću Brigaha u Breg profesor hemije Andreas Fat kreće u neobičnu misiju: u naredna dva meseca planira da prepliva Dunav čitavom dužinom – prkoseći hladnoći, olujama i visokim talasima. Sa sobom je poveo i tim hemičara.

Dunav je druga po veličini reka u Evropi koja, sa svojih 2.700 kilometara toka, protiče kroz čak deset evropskih zemalja. Ali sa Dunavom se u Crno more svakoga dana ulivaju i četiri tone mikroplastike.

Svake nedelje „pojedemo“ jednu kreditnu karticu mikroplastike

Mikroplastika je opasna, jer se akumulira u mozgu i slabi naš imuni sistem, kaže profesor Fat. „Osim toga, mikroplastiku unosimo svakodnevno. Kroz so u našoj hranu svake nedelje u organizam unesemo mikroplastiku veličine kreditne kartice – čitavih 5 grama!“

Jedan od mogućih izvora mikroplastike u rekama su i automobilske gume. One se u vožnji habaju i čestice se sa ulica spiraju u kanalizaciju, a odatle dospevaju u reke.

Dunav kod Beograda pun fekalija

Hemičari na brodu uzimaju uzorke vode na svakih sto metara i šalju ih u Beč na analizu. Osim toga, instalirali su i sopstvenu laboratoriju u kojoj mogu da prate kvalitet vode.

U glavnom gradu Srbije došli su do šokantnih rezultata: „U Beogradu je voda bila jako smeđa, mutna i veoma topla“, priča nam Andreas Fat i dodaje da je jedino tu prekinuo plivanje. „Nije mi palo na pamet da plivam tamo gde se izmet 1,7 miliona ljudi izliva u vodu bez ikakvog prečišćavanja!“

Dva meseca kasnije svojevrsna ekološka avantura polako ulazi u završnicu. „Sutra je gotovo. Bilo je lepih momenata, barem na kraju. Ali ponekad je više ličilo na mučenje”, iskren je Anreas Fat.

Stari lučki grad Sulina – i poslednji kilometar. Stigli su do cilja. Iza Fata i ekipe je 2.700 pređenih kilometara. Analiza prikupljenih uzoraka vode trajaće još mesecima. Ali trenutno je najvažnije da su uspeli.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click