Duge zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja dece

7. Jul 2021.
Slučajevi koji su šokirali Nemačku počinju da dobijaju sudski epilog. Okružni sud u Minsteru izrekao je kazne na suđenju za teško seksualno nasilje nad decom.
58171519_303
Foto: Guido Kirchner/dpa/picture alliance

Zbog teškog seksualnog zlostavljanja dece, glavni optuženi osuđen je na zatvorsku kaznu od četrnaest godina, i to za 29 slučajeva nasilja. Preostala trojica optuženih u zatvoru će provesti najmanje deset godina. Za sve muškarce sud je nakon isteka zatvorske kazne odredio preventivni pritvor. Time su u velikoj meri ispunjeni zahtevi tužilaštva.

Danas 28-godišnji prvooptuženi, po zanimanju informatičar, neprestano je seksualno zlostavljao, danas 11-godišnjeg sina svoje partnerke i prepuštao ga drugim muškarcima za seksualno nasilje. Fotografije i video-snimci objavljivani su na internetu. Zbog toga je jedan muškarac (36 godina) iz Hanovera osuđen na deset godina zatvora, muškarac (43) iz mesta Šorfhajde u Brandenburgu na jedanaest godina i muškarac (31) iz Štaufenberga u Hesenu na dvanaest godina.

Baštenska kuća svesno ustupljena

Majka prvooptuženog, 46-godišnja bivša vaspitačica iz Minstera, osuđena je na pet godina zatvora za saučesništvo, jer je sinu na korišćenje ustupila, u međuvremenu srušenu baštensku kuću – iako je znala šta se tamo dešava. Prema nalazima istražitelja, optuženi muškarci su u baštenskoj kući, u tom gradu Severne Rajne Vestfalije, silovali posinka 28-godišnjeg prvooptuženog i u to vreme petogodišnjeg sina optuženog iz Hesena – u više navrata, ponekad i satima.

Tokom suđenja koje je zbog zaštite žrtava uglavnom bilo zatvoreno za javnost, razmatrane su i druge teške optužbe. Muškarac (43) iz Šorfhajdea teško je zlostavljao svog sina i jednog devetogodišnjeg dečaka, člana dalje rodbine. Prema navodima tužilaštva, decu su prethodno uspavljivali narkoticima. Presude koju su sada izrečene još nisu pravosnažne.

Postupak protiv 50 optuženih

Minster je, pored Lidgea i Bergiš Gladbaha, jedno od tri mesta u Severnoj Rajni Vestfaliji u kojime je vršeno teško seksualno zlostavljanje dece. Ti slučajevi otkriveni su 2019. godine. Na osnovu istrage u baštenskoj kući i kod 28-godišnjeg glavnog optuženog, otkrivena je velika mreža sa brojnim učesnicima i velikim brojem žrtava.

Tretnutno se vode postupci protiv 50 osumnjičenih, od kojih je oko 30 u pritvoru. Petorici optuženih Okružni sud u Minsteru je izrekao zatvorske kazne između tri i devet godina. Analiza zaplenjenih podataka se nastavlja.

jj/ar/br (dpa, afp, epd)

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Share