Sport i Daunov sindrom: Kris Nikić ušao u istoriju – završio Ajronmen triatlon

12. November 2020.
Kris Nikić, 21-godišnji momak sa Floride, postao je prvi prvi čovek sa Daunovim sindromom koji je završio zahtevni Ajronman (Ironman) triatlon, preplivavši 3,8 kilometara, vozeći bicikl 180 kilometara i istrčavši maraton od 42 kilometra.
langfr-800px-Triathlon_pictogram.svg
Triatlon ilustracija: Wikimedia Commons

Kris je u zahtevnom takmičenju Ajronmen, što znači „čovek od gvožđa) došao do cilja za 16 sati, 46 minuta i devet sekundi, a ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda.

U 42 godine dugoj istoriji takmičenja Ajronmen triatlon, nijedan sportista sa Daunovim sindromom – genetskim stanjem koje može prouzrokovati različite stepene smetnji u učenju i sporiji fizički razvoj – nije ni pokušao da učestvuje, a kamoli da ga završi.

Na društvenim mrežama kruže snimci kako Nikićev otac pomaže sinu da obuje patike dok mu govori glasom punim ponosa: „Pa ti si već skoro Gvozdeni čovek, druškane. Ti si dve trećine Ajronmen”.

Iako je zbog sudara bicikala zadobio posekotine na kolenima, Kris nije odustajao, završivši maratonsku trku za šest sati i 18 minuta.

Njegov put do cilja započeo je pre tri godine, kada ga je otac Nik, primetivši kako mu sin postaje tromiji i lenji, podstakao da svakog dana poboljašava kondiciju za najmanje jedan procenat.

Na prvom treningu uradio je samo jedan sklek.

„Za Krisa je ovo takmičenje bilo više od pukog cilja i proslave pobede”, rekao je njegov otac.

„Ajromen mu je podslužio kao odskočna daska da stigne korak bliže cilju – da živi normalan život, da bude uključen.

„Ovde je reč o tome da bude primer drugoj deci i porodicama koje se suočavaju sa sličnim preprekama, dokazavši da nijedan san ili cilj nije prevelik”.

„Ako Kris može da završi Ajromen triatlon, onda može sve.”

Instagram superzvezda

Zvaničnici Ginisove knjige svetskih rekorda saopštili su da Krisov podvig budi „strahopoštovanje koje inspiriše” i registrovali ga kao zvanično prvu osobu sa Daunovim sindromom koja je završila iscrpljujući izazov.

Kris je na Instagramu stekao 33.000 novih pratilaca, a mnogi ga nazivaju „superzvezdom” i zahvaljuju mu što nadahnjuje decu sa Daunovim sindromom i njihove roditelje.

„Završio je, završio je, prošao je kroz cilj, uspeo je”, oduševljeno je govorio spiker takmičenja i dodao: „Vreme je da postaviš sebi novi i veći cilj za 2021.”

Kris bi želeo da učestvuje na Specijalnoj olimpijadi 2022, koja će biti održana u Orlandu na Floridi.

„Bez ograničenja. Bez granica”, tvitovala je teniska legenda Bili Džin King.

„Nastavi da sanjaš velike stvari i kreni ka tome, Kris!”, poručila mu je.

Presentational grey line

“Srbija bez barijera”, i bez ograničenja, kampanja je Srpskog filantropskog foruma koja se realizuje povodom Nacionalnog dana davanja. Nacionalni dan davanja realizuje a Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart kolektiv, Forum za odgovornos poslovanje, Privredna komora Srbije i Katalist Balkans a Projekat za unapređenje okvira davanja finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Share