Slobodan Milošević, televizija i Srbija: Ko je ko u seriji „Porodica”

31. March 2021.
Tog 31. marta 2000, pre tačno 20 godina, porodica Milošević provela je poslednju zajedničku noć u vili „Mir" na Dedinju.
ff-the-family-7
Foto: firefly.rs/projects/the-family-2

Tijana Dušej Ristev i Slobodan Maričić, BBC novinari

Vila je bila opsadom policije, demonstranata i novinara, koji su nestrpljivo iščekivali šta će se desiti.

Hapšenje Miloševića, nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije, njegovo izručivanje Haškom tribunalu zbog optužbi o zločinima u ratu u bivšoj Jugoslaviji, jedno je od najupečatljivijih događaja u novijoj istoriji Srbije.

Priču o tom hapšenju donosi serija „Porodica”, čija je prva epizoda, emitovana u ponedeljak uveče na RTS-u, izazvala mnogo komentara.

Bilo je i pohvala i kritika glumcima, producentima, ali i ocena da je reč o pokušaju „rehabilitacije porodice Milošević”.

Pred vama je mali vodič kroz neke od najvažnijih likova iz serije.

Slobodan Milošević

Bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije glumi Boris Isaković.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. u Požarevcu.

Na političku scenu stupa krajem osamdesetih godina 20. veka, kada postaje lider Saveza komunista Srbije, a kasnije i novoformirane Socijalističke partije Srbije.

Predsednik Srbije bio je od 1991. do 1997, a od tada predsednik Savezne Republike Jugoslavije, zajednice Srbije i Crne Gore.

Početkom devedesetih, Milošević i njegov režim su imali ključnu ulogu u ratovima na području Hrvatske, i Bosne, a 1995. predsednik Srbije bio je jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, kojim su sukobi u Bosni obustavljeni.

Nekoliko godina kasnije, posle sukoba saveznih bezbednosnih snaga i etničkih Albanaca na Kosovu, Milošević je 1999. godine pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu optužen za ratne zločine.

Smenjen je sa vlasti 5. oktobra 2000. godine, posle žestokih protesta i obustave rada širom Srbije, zbog nepriznavanja rezultata predsedničkih izbora 24. septembra, na kojima je pobedio Vojislav Koštunica, kandidat Demokratske opozicije Srbije.

Milošević je uhapšen u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine.

Nepuna tri meseca kasnije, 28. juna, izručen je Haškom tribunalu. koji ga je kasnije optužio i za ratne zločine počinjene tokom sukoba u Bosni i Hrvatskoj.

Umro je 11. marta 2006. godine od srčanog udara u pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda za ratne zločine.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Mirjana Marković

Suprugu Slobodana Miloševića u seriji glumi Mirjana Karanović.

Marković je, prema mnogih svedočenjima, imala ključni uticaj na politike njenog supruga i na spoljnom i na unutrašnjem planu, zbog čega su je zapadni mediji često nazivali „Lejdi Magbet Balkana”.

Milošević se, prema svedočenjima bliskih saradnika i njenim memoarima, skoro uvek konsultovao sa suprugom oko važnih pitanja.

Marković nikada nije bila članica njegove Socijalističke partije Srbije, već je 1994. osnovala Jugoslovensku levicu, ubrzo glavnog koalicionog partnera SPS-a.

Rođena 10. oktobra 1942. godine u Požarevcu, doktorirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu.

Mirjana Marković i Slobodan Milošević venčali su se 1965. godine.

Posle izručenja Miloševića Haškom tribunalu, Marković je sa sinom Markom otišla u Rusiju.

Dve godine kasnije, za njom je raspisana međunarodna poternica, a 2018. godine osuđena je u odsustvu zbog zloupotreba prilikom dodele državnih stanova.

Apelacioni sud tu presudu ukinuo.

Marković se bavila i publicistikom i napisala je knjige memoara Odgovor, Noć i dan i Bilo je to ovako – u kojima je detaljno opisivala život sa Miloševićem, ali i sopstvene političke stavove o dešavanjima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Preminula je u aprilu 2019. godine u Moskvi.

Zoran Đinđić

Prvog demokratski izabranog premijera Srbije glumi Uliks Fehmiu.

Tokom devedesetih godina, Đinđić je bio jedan od istaknutih lidera opozicije, a 1997. godine je izabran za gradonačelnika Beograda, ispred koalicije Zajedno.

Tokom petooktobarskih promena 2000. godine, bio je ključni lider opozicije.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i nemačke nagrade Bambi iz oblasti politike i Polak nagrade u Pragu koja se dodeljuje za doprinos sprovođenja demokratskih i ekonomskih reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Đinđić je u 51. godini ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade u Beogradu 2003.

Konačna presuda za atentat na Đinđića je doneta 2009. godine – osuđeno je 12 ljudi, a sud je utvrdio da su ubistvo organizovali pripadnici Jedinica za specijalne operacije zajedno sa članovima zemunskog klana.

Vojislav Koštunica

Političara koji je Miloševića pobedio na izborima 2000. godine glumi Svetozar Cvetković.

„Ko sme da vas pogleda u oči”, glasio je izborni slogan jedinstvenog kandidata ujedinjene opozicije.

Koštunica se protivio izručivanju srpskih državljana međunarodnom sudu.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke 1989. godine, a na funkciji predsednika Jugoslavije bio je od oktobra 2000. do februara 2003. godine.

Predsednik Vlade Srbije postao je posle vanrednih parlamentarnih izbora, a na toj funkciji je ostao i 2007. kada je osvojio i drugi mandat premijera.

Posle izbora 2014, kada njegova Demokratska stanka Srbije nije prešao cenzus, Koštunica je podneo neopozivu ostavku i prestao da se bavi politikom.

Posle gotovo 20 godina političke karijere, Koštunica se povukao sa liderske pozicije rekavši da je za „Srbiju učinio sve što je mogao”.

Marija Milošević

Ćerku Slobodana Miloševića u seriji glumi Tijana Marković.

Marija Milošević je Srbiju napustila 2001. godine, odmah po hapšenju njenog oca.

Odselila se u Crnu Goru, gde i danas živi.

Posle Miloševićeve smrti zakupila je celu stranu jednog crnogorskog dnevnog lista, za umrlicu u kojoj je pisalo: „Tata, volim te – tvoja Marija”.

Tokom hapšenja, Marija je bila prisutna u vili „Mir”.

Te noći je ona, prema izjavama svedoka, iz pištolja pucala na ljude koji su došli po Miloševića.

Među kojima su bili istražni sudija Goran Čavlina i jedan od pregovarača Čedomir Jovanović.

Jovanović je kasnije izjavioispričao da je Marija Milošević te noći od oca tražila da se ubije kako ga ne bi uhapsili.

Vladimir Beba Popović

Radovan Vujović glumi Bebu Popovića, koji se smatra jednim od najuticajnijih ljudi u politici, mediji i marketingu u Srbiji i Crnoj gori.

Rođen je 1958. godine u Jagodini, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Devedesetih postaje jedan od najbližih saradnika Zorana Đinđića.

Vodio je političke kampanje Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije.

Posle 5. oktobra, Popović je imenovan za sekretara Biroa za komunikacije u Vladi Srbije.

Popović je osnivač Instituta za javnu politiku, a poslednjih godina pominjao se i kao saradnik vladajuće Srpske napredne stranke, ali i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

„Ako me pitate koliko i kako se čujem i viđam sa Vučićem, nekada se viđamo dva-tri puta nedeljno, nekada jednom u 15 dana, nekada se čujemo po nekoliko puta dnevno, a nekada se ne čujemo ni po 20 dana”, rekao je Popović u Utisku nedelje. 2014. godine.

Nebojša Pavković

Penzionisanog generala Vojske Jugoslavije, koji je osuđen za ratne zločine na Kosovu, u seriji igra Milutin Mima Karadžić.

Pavković je od 2000. do 2002. godine bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, a tokom rata na Kosovu bio je komandant Prištinskog korpusa, kao i Treće armije.

Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Pavković je 2009. godine osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu.

Kaznu služi u Finskoj.

Rođen je 10. aprila 1946. godine, a diplomirao je 1970. na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Odlikovan je brojnim medaljama, a 2002. godine bio je i kandidat za predsednika Srbije – osvojio je 2,8 odsto glasova.

Milorad Ulemek Legija

Od Legije stranaca, ratovanja u Čadu, Libiji i Bejrutu do „Tigrova”, garde Željka Ražnatovića Arkana, a potom i „Crvenih beretki” – Ulemek, koga glumi Vuk Kostić, danas je zatvorenik sa najviše maksimalnih kazni u Srbiji.

Pravosnažno je osuđen za ubistvo Ivana Stambolića, a za ubistva četiri člana SPO-a i pokušaj atentata na Vuka Draškovića.

Ulemek je osuđen i za ubistvo premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, ispred zgrade Vlade Srbije, kao i za 17 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Za dva incidenta na proslavi rođendana pevačice Svetlana Cece Ražnatović u jednom beogradskom klubu pretukao čoveka, a zatom i spalio diskoteku u Kuli na proslavi dana „Crvenih beretki”, nije odgovarao.

Miloradu Ulemeku kazna ističe 2044. godine, kada bude imao 76 godina.

Pravo na uslovni otpust ima posle dve trećine kazne, što će biti 2031. godine.

Slavica Đukić Dejanović

Doktorku sa dugodišnjim iskustvom u politici glumi Katarina Žutić.

Slavica Đukić Dejanović bila je članica Saveza komunista Jugoslavije, Jugoslovenske levice i Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja.

Bila je dugogodišnja funkcionerka SPS-a i nekada bliska saradnica Slobodana Miloševića, a bila je i prisutna tokom operacije „Mir”.

Nedeljnik „Vreme” piše da je ona prevashodno došla kako bi smirila članove njegove porodice, a mnogi tvrde da joj pripadaju najveće zasluge za Miloševićevu mirnu predaju.

„Svedok sam da je oko 21 čas u prostoriju u kojoj je bilo nas dvadesetak s predsednikom ušla osoba u maskirnoj uniformi sa fantomkom na licu”, rekla je Đukić Dejanović., a prenosi Vreme.

Ispostavilo se da je to Legija.

Branislav Bane Ivković

Gordan Kičić glumi visokog funkcionera Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, koji je u ime SPS-a pregovarao sa novim vlastima tokom događaja koji su prethodili hapšenju.

Bio je član Socijalističke partije Srbije od 1992. godine, a u vladi Mirka Marjanovića bio je ministar za urbanizam i ministar za nauku i tehnologiju.

Posle Miloševićevog hapšenja Ivković je osnovao Socijalističku narodnu stranku, a 2012. je pristupio Srpskoj naprednoj stranci, pisao je Blic.

Dok je obavljao funkciju ministra građevine, optužen je da je bespravno nadzidao 150 kvadrata, a da je prostor legalizovao 1998. godine.

U februaru 2001. godine protiv Ivkovića je podneta prijava zbog zloupotrebe položaja člana stambene komisije vlade Srbije i prebacivanja novca Ministarstva nauke na račun SPS-a.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Click