Seksualno obrazovanje i Srbija: „Neke devojke ne znaju šta je menstruacija“

12. Februar 2020.
Dejana Jovanović iz Čačka, majka dvojice tinejdžera, kaže da sinove od malena uči da „seks kao i sve oko toga nije bauk", kao i da su „već sa četiri godine znali da bebe ne donose rode".
reproductive-health-supplies-coalition-m206W8HQJAQ-unsplash
Foto: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Piše: Tijana Dušej Ristev, BBC novinarka

„Njih u školama uče o anatomiji ljudskog tela na časovima biologije, ali ne i kako se koristi kondom, šta je ljubav, strast i seksualno uznemiravanje. Stidljivo se o tome priča”, kaže ona za BBC na srpskom.

Sa time je saglasna seksološkinja doktorka Dušica Marković Žigić. Ona veruje da mladi ne dobijaju dovoljno relevantnih informacija o reproduktivnom zdravlju i seksualnim odnosima.

„Dešava se da u ordinaciju dođu mlade žene koje ne znaju šta je menstruacija. Njima u pubertetu nije objašnjeno šta znači prva menstruacija u razvoju i polnom sazrevanju mlade žene”.

Kada kažete seksualno obrazovanje, na šta tačno pomislite?

Verovatno na to kako se kondom pravilno navlači, koliko dugo traje trudnoća ili, pak, na sve popularniju istoimenu Netfliks seriju koja oslikava kako se tinejdžeri ulaze u svet seksualnosti.

Prezervativi, seksualno prenosive bolesti i trudnoća jesu teme koje bi trebalo obraživati na časovima, ali to nije sve, smatra dr Žigić.

„Mlade treba učiti o svemu tome, ali i o odnosu seksualnosti, bliskosti, poverenju i ljubavi”, kaže ona za BBC na srpskom.

Gimnazijalci koji žive u Vojvodini jedno vreme su išli na ove časove, odnosno radionice, ali je projekat ukinut 2017. godine.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u pisanom odgovoru za BBC na srpskom kažu da se ovaj predmet ne izučava posebno, već se obrađuje na časovima biologije i odeljenjske zajednice, kao i da je seksualno obrazovanje bilo projekat Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i nevladine organizacije Skaska.

Iz Sekretarijata nije stigao odgovor na pitanja BBC-ja o ovim časovima, kao o tome da li je bilo interesovanja da se projekat nastavi.

Tanja Tabački, osnivačica udruženja Skaska koje je organizovalo ove časove, kaže za BBC na srpskom da je „projekat ugašen po hitnom postupku”, ali da i dalje dobijaju pozive iz škola da održe radionice.

„Seksualno obrazovanje je deo zdravlja i psihe jednog čoveka i vrlo je čudno da o tome ne može da se priča”, kaže Tabački.

Dodaje da je država prepoznala korisnost ovog projekta, ali da kontinuiteta nažalost nema.

Netfliksova serija „Seksualno obrazovanje” na duhovit i prijemčiv način prikazuje šta može da se dogodi kada tinejdžerima nema ko da odgovori na sve veću „potražnju” za informacijama o seksu i ljubavi.

Iako će mnogi pomisliti da u seriji ima mnogo eksplicitnih scena na osnovu samog naslova, serija zapravo govori o tinejdžeru Otisu, čija je majka seksološkinja.

On se suočava sa nizom problema i shvata da su on i njegovi prijatelji zbunjeni kada su seks i ljubavni odnosi u pitanju.

Zato sa drugaricom pokreće „biznis”, predstavlja se kao seksolog i rešava ljubavne probleme vršnjaka u školi.

Kako se mladi u Srbiji informišu o seksu

Marija Mitrović, mama učenice drugog razreda srednje škole u Beogradu kaže da se trudi da razgovara sa ćerkom o svemu, pa i o seksu.

„Zaključila sam da oni pričaju u školi o seksu, ali ne u okviru školskog programa i da često o nečemu imaju pogrešne stavove”, kaže Mitrović.

Drugarice njene ćerke uveliko „imaju momke” i, kako kaže, zbog toga seksualno obrazovanje treba uvesti još u osnovne škole.

Dejana Jovanović iz Čačka iz razgovora sa sinovima saznaje da njihovi vršnjaci dosta rano stupaju u seksualne odnose.

„Mi toga moramo da budemo svesni”, dodaje ona.

Istraživanje organizacije IPPF-a koje se bavi planiranjem porodice pokazalo je da je u Srbiji seksualno aktivno 79. 6 odsto mladih od 14 do 25 godina i da samo 33 odsto koristi moderne metode kontracepcije.

Resorno ministarstvo navodi da se seksualno obrazobanje obrađuje kroz predmete na temu anatomije tela, zdravlja reproduktivnih organa i slično, ali statistika o broju maloletničkih trudnoća i abortusa – prema kojoj je Srbija pri vrhu liste evropskih zemalja – otvara pitanje da li je to dovoljno.

Seks – reč koja ako se izgovori u učionici po pravilu izaziva salve smeha. Ko bi onda bio dobar predavač na ovu temu?

Na sada ukinutim časovima seksualnog obrazovanja u Vojvodini učestvovala su deca ali i roditelji i nastavnici. Na taj način se „gradio most poverenja među njima”, objašnjava Tabački.

„Razgovarali su o emocijama, prvom poljupcu, bubuljicama, zapravo o svemu onome što može da interesuje jednog adolescenta”, kaže ona.

Radionice su bile posećene, a teme bi otvarali kroz ilustracije Dobrosava Boba Živkovića u knjizi Jasminke Petrović „Seks za početnike”.

„Trudili smo se da neke termine korigujemo i prilagodimo uzrastu dece”, kaže Tabački.

Radionica je podrazumevala i da stariji daju odgovore na neka škakljiva pitanja koja su deca postavljala anonimno.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.