Korona virus, turizam i posao: Malta – ostrvo na kojem raširenih ruku čekaju digitalne nomade

17. February 2022.
Mediteranska ostrvska država Malta možda jeste mala, ali njen odgovor na pandemiju bio je moćan.
micaela-parente--Jd2XVXLQ0U-unsplash
Malta. Foto: Micaela Parente / Unsplash

Lindzi Galovej, BBC putovanja

Pošto je nametnula neke od najrigoroznijih restrikcija u Evropi, ta zemlja je konačno uspela da otvori granice i ponovo poželi bezbednu dobrodošlicu posetiocima, ponosna na to što spada među zemlje sa najviše vakcinisanih na svetu.

Gotovo 81% žitelja Malte u potpunosti je vakcinisano.

Zapravo, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Malta i Portugal su jedine dve zemlje u Evropi koje imaju više od 80% vakcinisanih u odnosu na celokupno stanovništvo (uključujući i tinejdžere između 12 i 17, koji od leta 2021. mogu da prime vakcinu).

Zbog toga su, prema rečima direktora Centra, to jedina dva mesta koja imaju šansu da izbegnu zimski talas, i spadaju među najbezbednije destinacije u 2021. godini.

Ako žele da izbegnu četrnaestodnevni karantin, i posetioci moraju da se vakcinišu.

Zašto bi se sada išlo tamo?

Ta zemlja je više nego spremna da opet primi vakcinisane inostrane posetioce – posebno one koji žele da iskoriste novu politiku svojih kompanija o radu na daljinu.

U junu 2021. godine Malta je usvojila Nomadsku boravišnu dozvolu, koja posetiocima omogućuje da zadrže trenutno zaposlenje u drugoj zemlji i žive na Malti do godinu dana (uz mogućnost obnove dozvole).

Oni koji se prijave moraju da dokažu da su u stanju da rade na daljinu, da rade za nekog poslodavca ili da nude frilenserske ili konsultantske usluge, te da im protivvrednost mesečne zarade iznosi najmanje 2.700 evra.

Posetioci na Malti takođe mogu da iskoriste za turiste podsticajni Plan za slobodne nezavisne putnike (FIT), koji hotelima unutar programa omogućuje da gostima koji odsedaju najmanje tri dana ponudi olakšice (recimo, popuste na sobe ili usluge na licu mesta) u iznosu do 200 evra (100 evra od vlade i ista tolika subvencija od hotela).

Doduše, požurite sa rezervacijama, pošto bi te specijalne ponude mogle da isteknu kada se istroše fondovi tog programa.

Putujte bez ostavljanja tragova

Malta je tokom poslednjih godina preduzela neke od najvećih koraka u održivosti životne sredine, te se rangira kao deseta u Indeksu globalne održivosti Earth.org-a.

Godine 2021. ta zemlja je osmislila sopstveni akcioni plan razvoja kružne ekonomije – u kojoj su proizvođači odgovorni za to gde završavaju njihovi proizvodi, te podstiču višestruku upotrebu, recikliranje i opšte smanjenje resursa.

Kako bi to podstaklo, malteško Ministarstvo za turizam pokrenulo je 2019. godina.

Program zelene mobilnosti za hotele, u okviru kojeg se nagrađuju hoteli koji ohrabruju zaposlene i goste da koriste održive modele prevoza, kao što su bicikli, električna vozila i šatl servisi, ne bi li stigli do hotela i urbanih centara.

Među aktuelnim dobitnicima nagrada su hotel sa pet zvezdica AX The Palace, sestinski hotel sa četiri zvezdice AX Victoria, kao i The Waterfront Hotel, koji je, prikladno, smešten u Slijemi, blizu trajekta koji prevozi do glavnog grada Valete.

Ovde se, takođe, u sve većoj meri jede održivo i služe lokalne namirnice od lokalnih uzgajivača i ribara.

Bistro, smešten u Radison blu rizortu nadomak peščane plaže Golden bej, blisko sarađuje sa lokalnim dobavljačima kako bi ponudio jela inspirisana španskom i italijanskom kuhinjom.

Za one koji su u ishrani više okrenuti biljkama, žitelj Malte po imenu Džejms Kutadžar na svom putnom blogu Travel dek preporučuje Grasi hoper, prvi malteški veganski restoran, koji je nedavno rebrendiran kao Foum end fork.

„Oni nude predivne burgere, vrepove i salate”, tvrdi on.

Ovde je u većini restorana lako dobiti zeleni meni, čak i u onima koji nisu eksplicitno okrenuti biljkama.

„Veganima ovde neće manjkati mesta za jelo”, kaže Emili A Fransis, iseljenica iz SAD koja piše za blog Oh maj Malta.

„To je jedna od stvari koje mi se na Malti zaista dopadaju.”

I Fransis i Kutadžar preporučuju lanac Itvel, koji koristi sezonske i održive sastojke u spravljanju brzih, zdravih obroka (poput salata i vrepova), a otvoren je na pregršt lokacija na celom ostrvu.

Šta treba da znate pre nego što odete na Maltu

Iako lokalci tvrde da restorani i barovi u najvećoj meri posluju kao obično, neka pandemijska pravila i dalje su na snazi.

Grupna okupljanja, što se ondosi i na sedenje u restoranu, su ograničena na osam ljudi, a razdaljina između stolova u zatvorenom prostoru restorana i barova mora biti najmanje 1,5 metar.

Maske su u zatvorenom i dalje obavezne, mada odnedavno za vakcinisane nisu obavezne napolju.

Klubovi u popularnoj regiji Sent Džulijan su otvoreni.

„Ali za razliku od uobičajene zabave na koju smo navikli, gosti sada sede”, kaže Kutadžar.

Mada, takođe kaže i da su klubovi i barovi izvan Sent Džulijana možda malo manje striktni. Preporučuje Uno klub, Marakeš i Đanpula.

Ostale restrikcije na nivou cele zemlje ukinute su nedavno, u oktobru, tako da su sada dozvoljeni događaji za do 300 ljudi (u odnosu na ranijih 100), a javni prevoz sme da se popuni do 80% kapaciteta (u odnosu na ranijih 65%).

Putnici bi trebalo da posete putnu stranicu Ministarstva zdravlja pre nego što krenu ovamo, pošto se rekstrikcije i zahtevi brzo menjaju.

Posetioci iz zemalja navedenih na spisku crvene zone mogu da uđu u Maltu uz zvaničan dokaz o vakcinaciji (putnicima iz SAD će biti potrebna Verifly app) ili uz četrnaestodnevni karantin, dok oni iz zemalja sa tamnocrvene liste moraju da podnesu zahtev za posebno izuzeće.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Click