Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku: Norveška plaća 1.500 evra jer igračice nisu nosile bikini

21. July 2021.
Norveške rukometašice na pesku nosile su šortseve umesto donjih delova kupaćih kostima na utakmici Evropskog prvenstva i zbog toga će nacionalni savez ove zemlje (NHF) platiti kaznu od 1.500 evra.
Pink
Pink. Foto: Beta/Vianney Le Caer/Invision/AP/Arhiva

Iz Evropske rukometne federacije (EHF) kažu da je kazna posledica „nepropisnog oblačenja” norveških reprezentativki.

Umesto bikinija, rukometašice Norveške nosile su šortseve u borbi za bronzanu medalju protiv Španije na šampionatu održanom u bugarskoj Varni.

Iz Norveškog rukometnog saveza (NHF) su već saopštili da su spremni da plate kaznu ukoliko bude bilo neophodno.

Visina kazne je „150 evra po igračici, odnosno 1.500 evra za ceo tim”, navodi se u saopštenju koje je izdala EHF.

Šortsevi koje su nosile Norvežanke „nisu u skladu sa propisima Međunarodne rukometne federacije (IHF) koji se odnose na opremu rukometašica na pesku”, dodaje se u saopštenju.

Predsednik NHF Kare Geir Lio rekao je agenciji AFP da će ova organizacija platiti bilo koju kaznu koju propiše EHF.

Ipak, on je istakao da igračice „treba da imaju pravo na slobodan izbor u okviru propisanih pravila”.

„Najvažnije je da se sportisti i sportistkinje osećaju dobro u opremi koju nose”, dodao je Lio.

Posle kazne za norveške rukometašice, iz tamošnjeg rukometnog saveza su poručili da su „veoma ponosni na igračice koje su se pobunile na Evropskom prvenstvu i jasno poručile da je bilo dosta”.

„Zajedno ćemo nastaviti da se borimo za promenu pravila oblačenja i pravo igračica da nastupaju u opremi u kojoj se osećaju prijatno”, rekli su iz NHF.

Pre početka prvenstva, Norvežanke su zatražile od EHF da im dozvoli da igraju u šortsevima, ali im je rečeno da se to smatra kršenjem pravila i da bi zbog takve odluke bile kažnjene.

Predlog Norveške da se norme oblačenja promene razmatraće nadležna tela narednih meseci.

„Evropska rukometna federacija želi da razgovara o ovoj temi, jer je to u interesu zemalja članica.

„Međutim, važno je napomenuti da odluku o promeni pravila može doneti samo Međunarodna rukometna federacija”, poručio je Endru Beringer, portparol EHF.

O ovoj temi već nekoliko godina raspravljaju oni koji se bave sportovima na pesku, pošto neki sportisti i sportistkinje smatraju da je nošenje bikinija na terenu ponižavajuće i nepraktično.

„Ovo je potpuno smešno – potrebno je promeniti stavove u mačo i konzervativnom svetu međunarodnog sporta”, napisao je u ponedeljak u objavi na Tviteru Abid Radža, norveški ministar kulture i sporta.

Eirik Sordal, predsednik Norveškog odbojkaškog saveza, kritikovao je ovo pravilo i u izjavi za nacionalnu novinsku agenciju NTB rekao je da „uopšte ne bi trebalo da raspravljamo o ovome u 2021. godini.”

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Click