Amerika, oružje i Lego: Pravi pištolj koji liči na dečju igračku izazvao burne reakcije

14. Jul 2021.
Američka kompanija za proizvodnju oružja izazvala je burne reakcije kada je napravila pištolj koji liči na dečiju igračku sklopljenu od Lego kocki.
xavi-cabrera-kn-UmDZQDjM-unsplash
Ilustracija. Foto: Xavi Cabrera / Unsplash

Kompanija Kalper Presižn saopštila je da je njihov posebno dizajniran glok pištolj, nazvan Blok19, razvijen da „istakne čisto zadovoljstvo sportskog streljaštva”.

Međutim, danski proizvođač igračaka Lego uputio im je dopis u kom zahteva da prestane sa proizvodnjom ovog oružja, čija spoljašnjost podseća na Lego igračke.

Aktivisti za kontrolu naoružanja opisuju ovaj pištolj kao neodgovoran i opasan.

Šenon Vots iz grupe koja se zalaže za kontrolu naoružanja (Everytown for Gun Safety), kaže su razgovarali sa predstavnicima kompanije Legom povodom prodaje pištolja Blok19 prošle nedelje, a potom su iz danske kompanije uputili pismo Kalper Presižnu kojim zahtevaju da prestanu sa proizvodnjom.

Vots je kritikovala i kompaniju, sa sedištem u Juti, navodeći da je to bilo rizično za decu koja nekad požele da uzmu pištolj „čak i kad ne liče na igračke”.

Vatreno oružje se može prodati samo onima koji imaju dozvolu za posedovanje, dodaje se.

Predsednik Kalper Presižna Brendon Skot rekao je za Vašington post da je posle konsultacija sa advokatima odlučio da postupi u skladu sa zahtevom kompanije Lego.

Oružje je, izgleda od tad, skinuto i sa sajta kompanije.

U Americi ja zakonom zabranjeno da se proizvode igračke koje izgledaju skoro isto kao pravi pištolji, ali fabrikama nije eksplicitno zabranjeno da prave pištolje koji liče na igračke.

Nesreće u kojima nastradaju deca zbog vatrenog oružja su u porastu u Americi. Više od 140 ljudi je ubijeo u takvim incidentima prošle godine.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Članak je prenet sa portala BBC na srpskom.

Share