Oko milion predmeta prelazi iz sudova u ruke javnih izvršitelja

4. January 2020.
Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, ne zaboravite da su od 1. januara stupile na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Novim propisima, sudovi će biti oslobođeni gotovo 90 odsto izvršenja, a jedino što izvršitelji ne mogu da vam oduzmu je jedini stan zbog duga manjeg od 5000 evra.
andre-hunter-ENyfrgkZb7M-unsplash
Ilustracija. Foto: Andre Hunter / Unsplash

Piše: Danijela Nedeljković

Na osnovu novih izmena Zakona o izvršenju sudije će i dalje sprovoditi presude iz porodičnih i radnih sporova, međutim oko milion predmeta preći će iz sudova u ruke javnih izvršitelja. Prema pisanju medija, promenjeno je više od pola „zakona o izvršiteljima“, za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike.

Od 1. januara 2020. godine uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem.

Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana.

Ukoliko dužnik plati dug u roku od 8 dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju biće manja za 60 %. Ako se dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje. Biće smanjeni i troškovi dostave i drugih pojedinačnih radnji.

Izmenjeni zakon predviđa da jedina nepokretnost građanina ne može biti prodata zbog komunalnog duga ispod 5.000 evra. Izvršitelji neće moći ni da skidaju dve trećine zarade i penzije, odnosno polovinu za „minimalce“. Izvršenje će moći da se sprovede samo do polovine plate, odnosno do četvrtine ako je minimalna, odnosno do trećine penzije, odnosno četvrtine ako je reč o prosečnoj penziji.

Javni izvršitelji će ubuduće donositi rešenja o izvršenju i sprovoditi postupak kada se radi o izvršnim predmetima, pre svega, komunalnim potraživanjima, ali i izvršnim sudskim odlukama, kakve su presude roditelja koji su tužili vrtiće ili izvršenja u kojima je dužnik država.

Zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece. Biće izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Članak je prenet sa portala Zaječar online.

Članak je prenet sa portala Zaječar online.

Click