Tužilaštvo u Nišu donelo optužni predlog protiv Panića

23. August 2023.
Tužilaštvo u Nišu, donelo je optužni predlog kojim se tereti Nikola Panić da je izvršio krivično delo “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 138. stav 3 u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Srbije.
sud tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash (2)
Foto: Tingey Injury Law Firm/Unsplash

Izvor: Niška Inicijativa

Tužilaštvo u optužnom predlogu traži iznošenje svih dokaza koji su sakupljeni u predistražnom postupku i traži od Osnovnog suda da Panića osudi na 6 meseci kazne zatvora  koju će izvršiti ukoliko izvrši novo krivično delo u roku od dve godine, tj traži da bude uslovno osuđen na dve godine. Ovo je po pomenutom članu zakona najblaža propisana kazna. Kazna po članu 138. Krivičnog zakona kreće od šest meseci do pet godina. Pretres pred Osnovnim sudom u Nišu još uvek nije zakazan.

Panić i optužni predlog
Optužni predlog OJT-a i predložena kazna za Panića. Foto: Niška Inicijativa

Nikola Panić, urednik provladinog medija Portal 018, januara 2023. godine snimljen u radno vreme u jednom kazinu u Nišu posle čega je više minuta jurio i pokušavao da uzme telefon uredniku portala Niška inicijativa Srđanu Noniću, uz pretnje i fizičko nasrtanje.

Ugrožavanje sigurnosti Panić
Član 138. Krivičnog zakona, Panić se tereti po članu 3. Foto: Niška Inicijativa

Osnovno javno tužilaštvo je više meseci vodilo predmet, saslušani su osumnjičeni Panić kao i oštećeni Nonić, pa je najzad optužni akt donet posle više od 7 meseci.

Nikola Panić je radnik Gradske uprave grada Niša i urednik provladinog “Portala 018”, dok njegovo medijsko udruženje na godišnjem nivou inkasira preko 7 miliona dinara od raznih ugovora. Podaci koje imamo kao redakcija govore da je “Portal 018” redovno na spisku medija koje finansira javni sektor u Nišu, ali i ne samo u Nišu.

Posle ovog incidenta, organi gradske uprave gde Panić i radi, ušli u seriju falsifikovanja dokumenata o radnom vremenu Nikole Panića, zbog čega je podneta krivična prijava protiv više lica koje rade u javnom sektoru grada Niša, ali i nekoliko dopuna iste krivične prijave. Upravna inspekcija je konstatovala nepravilnost u ovom slučaju jer u samom aktu nije postojao zavodni pečat, ali je navela da nema kršenja zakona pa nije bilo mesta za dalje postupanje.

Članak je prenet sa portala niškainicijativa.

Click