Pčelica traži krivca za “odavanje službene tajne”, Tužilaštvo istražuje slučaj (VIDEO)

18. October 2023.
Pčelica je u maju ove godine podnela krivičnu prijavu za delo “odavanje službene tajne” koju je potpisala Svetlana Mitić direktorka ove ustanove. Krivična prijava je podneta posle objavljivanja teksta na našem sajtu u kome smo izneli dokumenta i podatke da je Pčelica po ocenama Ministarstva prosvete dobila loše ocene za kvalitet rada.
Pčelica
Foto: Snimak ekrana videa na Facebook stranici Niške Inicijative

Izvor: Niška Inicijativa

Pčelica je za rad sa decom po više aspekata Ministarstvo prosvete ocenilo kroz spoljašnje vrednovanje sistema “kritičkog prijatelja”. Kvalitet vaspitno obrazovnog rada kao i podrška deci i porodici, ostvaren je sa ocenom “2” i “3”, gde se procena standarda radi sa ocenama od 1 do 4.

Tekst koji smo objavili aprila ove godine, pojasnio je da su ocene u nekim vrtićima znatno lošije nego što je bilo prilikom zadnjeg vrednovanja 2017. godine.

Na svim ovim poljima, zabeležen je pad u odnosu na prethodno vrednovanje koje je rađeno 2017. godine, gde je vrednovan mnogo veći broj obdaništa,  a koja su tada dobila maksimalnu ocenu “4”.

Informacije do kojih smo došli kao redakcija govore da se pedagoški kolegijumi ne održavaju, da je stručna služba degradirana i da nije uključena u stručni rad. Stručnu službu u Pčelici čine pedagozi, psiholozi, profesori fizičkog i muzičkog vaspitanja.

Evo i snimka sa detaljima izjave i poziva od strane policije koji je naložen od strane Osnovnog javnog tužilaštva:

Na saslušanje se odazvao urednik Niške inicijative Srđan Nonić koji je kratko dao izjavu u svojstvu građanina:

Smatram da je ovaj zahtev Tužilaštva neosnovan iz razloga što mi zakon u ovom slučaju omogućava zaštitu izvora i smatram da su podaci koje sam izneo u tekstu javni podaci i nikako službena tajna. U najmanju ruku mi je čudno da OJT i policija gube vreme na ovakve slučajeve i troše resurse, umesto da se bave kriminalom u kome se davimo.

Smatram da je ovo montiran proces kojim uprava Pčelice na čelu sa Svetlanom Mitić pokušava da nađe izvor redakcije, pa za to koristi OJT koji nije pročitao zakon koji propisuje šta je službena tajna, što u ovom slučaju ne može biti vrednovanje koje radi Ministarstvo i koje je javni podatak, koji bi oni da sakriju jer pokazuje pad u kvalitetu rada… kratko je za javnost pojasnio urednik portala Niška inicijativa.

Podsećamo javnost da na ovom linku možete videti teskt u kome smo objavili da je Svetalana Mitić direktorka Pčelice priznala krivično delo “zloupotreba službenog položaja” nagodivši se sa Višim tužilaštvom i plativši nadoknadu da VJT odustane od daljeg gonjenja.

Tekst je prenet sa portala niskainicijativa.rs.

Click