Ubljani u akciji za novu Roditeljsku kuću

17. February 2020.
Povodom 15. februara, međunarodnog Dana dece obolele od raka, peti put za redom na Ubu se organizuje humanitarni događaj, kao podrška mališanima koji se leče i u znak sećanja na one koji su, na žalost, izgubili bitku protiv opake bolesti.
Ub akcija
Foto: Dragan Belajac Džagi/Preuzeto sa portala Kolubarske.rs

Pod sloganom “Mnogo je važno da zagrliš snažno”, program je održan 15. februara od 12 do 13 časova na Gradskom trgu. Manifestaciju je organizovao ubski NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), dok su veliki doprinos u obeležavanju ovog dana dali i učenici Gimnazije “Branislav Petronijević”.

Kao i prethodnih, i ove godine, je upriličena prodajna izložba suvenira i promotivnog materijala, po prvi put i humanitarna žurka, kao i nekoliko sadržaja za najmlađe – animacije, bunar želja, umetničko oslikavanje lica, šminkanje, druženje sa Patrolnim šapama i drugim omiljenim dečjim junacima.

Ove godine nije biti simboličnog puštanja na stotine zelenih balona zbog nestašice helijuma, već samo jednog tačno u 13 časova, kada su svi prisutni poslali mnogo zagrljaja podrške za sve male heroje koji se leče od raka. Sva prikupljena sredstva na ovom dobrotvornom događaju biće usmerena na izgradnju NURDOR-ove Roditeljske kuće u Beogradu, koja će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu obolelu decu i njihove porodice.

NURDOR besplatno obezbeđuje ovu vrstu objekata u gradovima u kojima postoje terapijski centri za lečenje dece od raka, pa se tako po jedna roditeljska kuća nalazi u Nišu i Novom Sadu, a u Beogradu pet. Roditeljske kuće najviše znače porodicama koje nemaju materijalnih mogućnosti da priušte adekvatan smeštaj i da pokriju sve troškove života dok traje lečenje, pošto zdravstveno stanje dece i narušen imunološki sistem ne dozvoljavaju svakodnevno putovanje iz udaljenih mesta u Beograd kako bi mališani primali terapiju.

Najviše su opterećene roditeljske kuće u Beogradu, jer se u glavnom gradu leče deca iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U njima je sada moguće smestiti trinaest porodica, zbog čega pokrenuta inicijativa da se u Beogradu izgradi kuća većeg kapaciteta u kojoj bi moglo da bude smešteno dvadeset porodica, koje bi na jednom mestu mogle da dobiju kompletnu podršku od prevoza na terapije, psihosocijalne pomoći i rada sa volonterima.

Predstavnica NURDOR-a za ubsku opštinu Ivana Stanojlović poziva sve sugrađane da sutra dođu i svojim prisustvom se pridruže borbi za one kojima je podrška neophodna. One koji to ne budu u mogućnosti, poziva da se priključe kampanji “I ja se borim” i doniraju sredstva putem slanja SMS poruke na broj 1150 (svaka poruka iznosi 100 dinara) .

“Mi jesmo mali grad, ali smo nebrojano puta dokazali da smo veoma humani. U prethodna četiri puta izdvojili smo se po velikoj sumi novca, preko milion dinara, koliko smo prikupili za izgradnju Hematološko-onkološkog odeljenja u Nišu i ponosna sam što smo bili deo toga. I sve druge humanitarne akcije bile su veoma uspešne, pa se nadam da će i sutra tako biti. NURDOR Ub važi za veoma organizovano i uspešno udruženje zahvaljujući našim Ubljanima velikog srca, koji su se u velikom broju odazivali svim našim pozivima, zbog čega im se još jednom zahvaljujem”, kaže Ivana, čija je ćerka Elena pobedila najteži oblik leukemije, uz presađenu koštanu srž starije rođene sestre Nevene.

Transplantacija je urađena 11. februara 2011, kada je Elena imala devet meseci, a Nevena osam godina. To je ovu mladu majku tri ćerke motivisalo da se priključi NURDOR-u i pomaže onima koji sa svojom decom prolaze dug, težak i bolan put. Stoga je Ivana Stanojlović glavni inicijator i organizator brojnih dobrotvornih kampanja, u čemu joj nesebično pomažu vaspitačica Željka Stanojević i učitelji Milica Pušonja i Milan Čubra, najaktivniji članovi ubskog NURDOR -a.

Mnogo entuzijazma, volje, želje i rada uložili su da bi animirali i uključili što veći broj svojih sugrađana u humanitarne akcije i druge dobrotvorne događaje. Oni ne štede sebe, imaju kredibilitet i ugled, sve aktivnosti obavljaju na transparetnan način, zbog čega su stekli poštovanje i poverenje Ubljana. Kao takvi, uspeli su da probude najbolje u drugima i pokrenu neverovatan talas dobrote kod svojih sugrađana svih životnih dobi, pa po obimu i uspehu sprovedenih akcija, ubski NURDOR trenutno važi za jedno od najaktivnijih udruženja u Srbiji, rame uz rame sa Beogradom, Užicom i Nišom.

Članak je prenet sa portala Kolubarske.

Članak je prenet sa portala Kolubarske.

Click