Oni koji dolaze

16. August 2019.

U Gradskoj galeriji u Užicu, otvorena je 25. tradicionalna izložba užičkih studenata na likovnim akademijama, fakultetima i školama „Oni koji dolaze“. Izložbu čine radovi 11 studenata. Izložbu je otvorio Miroslav Vergović, likovni urednik programa Gradske galerije Užice.

-Izložba „Oni koji dolaze“ zamišljena je kao revijalna, sa jednostavnom namerom da se Užičani, naši sugrađani, upoznaju sa radom i stvaralaštvom u nastajanju mlade generacije ponikle ovde među njima, da čuju za imena budućih umetnika od kojih će većina nastaviti svoj umetnički rad upravo ovde, u svom gradu – rekao je između ostalog Vergović podsetivši da od 2006. godine, kada je stasala prva generacija đaka srednje Umetničke škole u Užicu, na izložbi učestvuju i studenti koji nisu iz Užica, ali su, kako je rekao „neodvojivi deo užičkog likovnog miljea“ , koji su i danas aktivni učesnici likovnog života u Užicu.

Među izlagačima je i Kristina Božović, student treće godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika, koja je dobitnica nagrade Pedagoškog fakulteta u Užicu na ovogodišnjem Međunarodnom bijenalu Suva igla. Kristina kaže da joj je važna ova izložba i smatra da je za studenta, budućeg umetnika, veoma bitno da bude deo dobre generacija, a ona pripada takvoj generaciji. Tada vlada radna atmosfera, dosta je veća produkcija, a radovi su uspešniji.

-Ne kažem da je količina urađenih radova presudna, ali ako uradite 20 grafika za godinu, sigurno je da ćete naučiti i savladati proces rada. Važno je i da imate profesore koji će podržavati svakog studenta da radi šta želi, što je njegov senzibilitet, da ga ne ograničava već da bude ono što jeste, da bude svoj – kaže Kristina i smatra da joj Akademija u Novom Sadu omogućava da gradi svoj umetnički put. Kristina napominje da Užice jeste mali grad, ali ne oskudeva izuzetnim umetnicima. Za to sigurno, po njenom mišljenju, ima zasluga i užička Umetnička škola, a kako kaže, dobro je što se otvaraju i nove galerije.

Ana Pavić je pozdravila posetioce izložbe. Izlagati u Užicu za nju je poseban doživljaj i veoma joj znači. Ana je do sada imala nekoliko grupnih izložbi u BiH, Crnoj Gori i Srbiji i samostalnu u Mostaru.

-Imamo mogućnosti da još kao studenti izlažemo uz saglasnost profesora koji nas i stimulišu da što više izlažemo. Lično sam se pronašla na Akademiji u Trebinju –kaže Ana.

Otvaranju izložbe „Oni koji dolaze“ prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Užica, Ivan Stanisavljević.

Svoje radove izlagali su: Anđela Radošević, četvrta godina na FPU Beograd, Ana Pavić, četvrta godina na ALU Trebinje, Kristina Božović, treća godina na AU Novi Sad, Marija Ranković, treća godina AU Novi Sad, Nadežda Pavlović, druga godina na ALU Trebinje, Tijana Vasilijević, druga godina na Fakultetu savremenih umetnosti, Kristina Simović, treća godina na Filološko-umetničkom fakultetu Kragujevac, Lazar Tasić, druga godina na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti Beograd, Vladan Marjanović, treća godina FPU Beograd, Ivana Milosavljević, druga godina na Filološko-umetničkom fakultetu Kragujevac i Branko Jevđić, četvrta godina na FPU Beograd.

Članak je prenet sa portala Infoera.

Članak je prenet sa portala Infoera.

Click