Na proleće prve vožnje gondolom

16. December 2019.
Izvesno je da ćemo na proleće 2020. godine pripremati veliko, svečano otvaranje i voziti se gondolom, da će to biti godina posvećena početku njenog rada i nove ere u razvoju turizma na Zlatiboru i u Zapadnoj Srbiji, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ 
DSC_2964
Foto: Gold gondola Zlatibor

Privode se kraju radovi na izgradnji Gold gondole na Zlatiboru, koja će, prema rečima Bojane Božanić, direktorke JP „Gold gondola Zlatibor“ na proleće naredne godine prevoziti prve putnike. U skladu sa osnovnim postulatom Zlatibora i opštine Čajetina, koji podrazumeva da Čajetina postane ekološka opština do kraja 2020. godine, cilj je da novu eru u razvoju turizma obeleži i potpuno ekoloki pristup u radu gondole.

-Na terenu je u toku završetak podizanja, odnosno montiranja glavne sajle na delu od međustanice do poslednje stanice, na vrhu Tornika. Izvođače radova je poslužilo lepo vreme, pa su uspeli da obave veći deo posla. Uplitač, koji dolazi sa strane Pome je radio na prvom uplitanju, a krajem ove nedelje biće završeno i drugo. To znači da će kompletna dva kotura kabla koja su stigla biti u potpunosti namontirana. Do kraja ove godine, radovi će biti zavšrni u drugom delu trase gondole, kaže Božanić.

Kako se radovi odvijaju pod nadzorom francuskih supervizora, uskoro sledi pauza, za vreme katoličkih, a zatim i pravoslavnih praznika početkom naredne godine.

-Nadamo se da neće biti mećave i velikog minusa sredinom januara, kada će radovi na podizanju sajle na prvom delu trase biti nastavljeni. Paralelno sa tim, nastavljaju se radovi na montaži signalnog i komunikacionog kabla na tom delu trase. Istovremeno se završavaju radovi na međustanici, a završena je mašinska i soba za elektroopremu. Veći deo opreme je unet i trenutno predstavnik proizvođača, radi sa našim izvođačima na povezivanju. To će se raditi do kraja ove i početkom sledeće godine, objašnjava direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Božanić kaže da je u toku postavljanje nadstrešnice i garaže za kabine, a da očekuju da će svi radovi na instalacijama biti završeni do kraja januara.

-Na osnovu analize koliko ćemo trošiti struje i koliko će to koštati, krenuli smo u pripremu analize koje obnovljive izvore energije možemo da koristimo, što je u skladu sa našim osnovnim postulatom u opštini Čajetina i na Zlatiboru, da opština postane ekološka opština do kraja 2020. godine. To između ostalog podrazumeva da se koristi takav vid prevoza, kakav je i gondola. Studija o uticaju na životnu sredinu govori da ona, ne samo da ne utiče negativno, već ima pozitivan efekat na okruženje, zbog smanjenja količine izduvnih gasova, jer će manji broj automobila ići od Zlatibora prema Torniku, objašnjava Bojana Božanić. Ona kaže da je ideja da u narednih par godina bude urađena i transformacija, koja podrazumeva prelaz sa korišćenja električne energije iz sistema EPS-a na alternativne izvore energije.

-Studija je pokazala da je energija sunca najefikasnija i najkorisnija za naš sistem. Zato će i upravne zgrade na isti način koristiti energiju za grejanje i sve ostalo što je potrebno. Trudimo se da sve što se tiče projekta bude u skladu sa prirodom i životnom sredinom i tako da nastavimo da radimo na razvoju održivog turizma. Gradnju smo započeli pre par, ali u planiranju ideje već smo odmakli desetak godina. Takvo razmišljanje je neophodno za ovako veliki projekat. Sada gotovo da vidimo završetak, rezultat je pred nama i već razmišljamo o novim projektima. Ovo je period u kome se sve odvija u skladu sa dinamikom i izvesno je da ćemo na proleće 2020. godine pripremati veliko, svečano otvaranje i voziti se gondolom. To će biti godina posvećena početku rada gondole i nove ere u razvoju turizma na Zlatiboru i u Zapadnoj Srbiji. Gondola će doneti nove investicije, projekte, aktivnosti. Mi već imamo nove planove, jer ovaj projekat vidimo kao završen. Radimo na pripremi dokumentacije za početak realizacije jedne gondole, koja će ići do vrha Čigota, najavljuje Bojana Božanić.

*Projekat Radio Užica „Infrastruktura kao imperativ“ sufinansira Opština Čajetina, Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Članak je prenet sa portala Infoera.

Članak je prenet sa portala Infoera.

Click