IMAAN FEST: London domaćin prve muslimanske parade ponosa u svetu

2. March 2020.
Nakon uspešne crowdfunding kampanje, London će uskoro biti domaćin prve muslimanske parade ponosa koja će se ikada održati u svetu.
img_4806.jpg
Fotogradija preneta sa portala Indeksonline

Događaj koji je najavljen za 11. april ove godine organizuje britanska humanitarna organizacija Imaan koja okuplja muslimane pripadnike LGBTIQ populacije, a nakon što je organizacija prikupila više od 10.000 funti.

“Mi kao LGBTIQ muslimani često se osećamo izolovano, bez podrške zajednice i često se suočavamo sa homofobičnim, bifobičnim, transfobičnim i islamofobičnim zlostavljanjima. Događaj će se nadograditi na neverovatne događaje koje smo organizovali u prošlosti, a uključuje panele, diskusije, govornike, umetnost, kulturu i istoriju, pre svega za LGBTQI muslimane”, pisalo je u opisu događaja prilikom crowdfunding kampanje, prenosi Klix.ba.

Ulaznice za ovu paradu ponosa već su dostupne, a organizatori sada uz pomoć društvenih medija pokušavaju doći do muslimana koji bi želeli da budu deo njihove priče, piše Indy 100.

Do sada je među govornicima najavljen scenarista i reditelj Amrou Al-Kadi koji ističe da mediji predugo pokušavaju kontrolisati muslimane pripadnike LGBTQI populacije, najčešće terajući u čošak queer osobe kao da je, kako kaže, islam smrtni neprijatelj queer identiteta.

“Imaan Fest, muslimanska povorka ponosa, savršen je kontra-narativ koji nam pruža šansu da kreiramo svoj vlastiti prostor”, kazao je Al-Kadi.

Imaan Fest će se održati u istočnom Londonu u zatvorenom prostoru, a radi sigurnosti samog događaja već je najavljeno prisustvo brojnih policijskih službenika. Program festivala će uključiti i prikazivanje queer muslimanskih filmova, posvećeni prostor za molitvu, mini izložba LGBT muslimanske istorije te projekt “Ne izlazimo” organizacije Imaan.

Uz celodnevni edukativni program, organizatori najavljuju i puno zabave na večernjoj proslavi uz DJ-a.

Članak je prenet sa portala Indeksonline.

Članak je prenet sa portala Indeksonline.

Click