Poverenica: Vranjski naprednjaci da se javno izvine uredniku Info Vranjskih

7. May 2021.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, u mišljenju sa preporukom, naložila je GrO Srpske napredne stranke u Vranju da uputi pisano izvinjenje Saši Stojkoviću, glavnom i odgovornom uredniku portala Info Vranjske, zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih na njegov račun čime je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije.
Brankica-Jankovic-foto-medija-centar-678x381.jpg
Brankica Janković. Foto: Medija centar Beograd

U preporuci se navodi da GrO SNS Vranje ubuduće vidi računa da ne krši zakonske odredbe o zabrani diskriminacije- prenose InfoVranjske.

U pritužbi Poverniku je navedeno da je GrO Srpske napredne stranke, u u saopštenju objavljenom na svojoj fejsbuk stranici, izvrnuo ruglu njegovo loše zadravstveno stanje, kao i njegov fizički izgled.

Imajući u vidu sadržinu teksta Poverenik konstatuje da je evidentno da su pojedini izrazi, izjave i rečenice koje su upućene Saši Stojkoviću “uvredljivi I da se zasnivaju na njegovom ličnom svojstvu.

Tako su u saopštenju izrečene uvrede poput “ gnjido jedna ljudska, nepismena, zla, ružna, nepokretna”, “baviš se svinjogojstvom”, “nepokretnji lenjivac”, “svinjogosjtveno novinarstvo”, “piši, sedi, smrdi jedi”.

Imajući u vidu navedeno, Poverenik ukazuje da je upućivanje ovakvih izraza I rečenica u suprotnosti sa antidiskriminacionim propisima jer su uvredljive i ponižavajuče I predstavljaju povredu dostojanstva Saše Stojković na osnovu ličnih svojstava, fizičkog izgleda I zadravstvenog stanja.

Na taj način se stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, navodi Poverenica.

Ukoliko GrO SNS Vranje ne postupi po ovoj preporuci u roku od 30 dana biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, a za slučaj da se ovo rešenje ne sprovedem Poverenica za zaštitu ravnopravnosti može o tome obavestiti javnost preko sredstava javnog informisanja I na drugi pogodana način.

Protiv ovoog mišljenja sa preporukom nije dopuštena žalba ni bilo koje drugo pravno sredstvo jer se njime ne odlučuje o pravima I obavezama pravnih subjekata.

Članak je prenet sa portala Bujanovačke.

Članak je prenet sa portala Bujanovačke.

Click