Albanski osnovci po prvi put školsku godinu počinju sa knjigama na svom jeziku

21. August 2020.
Albanski osnovci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi po prvi put će, kako kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), školsku godinu započeti sa udžbenicima na maternjem jeziku iz Albanije.
FD0D070D-A684-4BD2-A9AB-8A6BA3ADF0A2.jpeg
Foto: Bujanovačke

Piše: N. Stevanović

Ovim povodom oglasio se i premijer Albanije Edi Rama, koji je poručio da je potrebno „biti što bliže Albancima Doline kako bi im se omogućilo što kvalitetnije obrazovanje na albanskom jeziku“.

Po Mustafinim rečima, udžbenici za osnovne škole iz RepublikeAlbanije dozvoljeni su u okviru bitke za kvalitetno obrazovanje, u koordinaciji s ministarstvima obrazovanja Albanije i Srbije uz saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Sveobuhvatno rešenje u obrazovanju doline trebalo bi dalje implementirati u bilateralne sporazume između Republike Srbije i Republike Albanije, u okviru izgradnje dobrosusedskih odnosa, a u procesu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovo je takođe referenca za jednakost.  Bez jednakosti nema mira, a bez mira nema obrazovanja navodi Mustafa.

On se na izuzetnoj posvećenosti zahvalio ministru prosvete Albanije Besi Šahini, njenom srpskom kolegi Mladenu Šarčeviću na razumevanju, a Koordinacionom telu za Preševo, Bujanovac Medveđu na finansijskoj pomoći u pokrivanju dela poreza.

Za snažnu podršku hvala OEBS-u i neformalnoj grupi ambasadora Prijatelji doline„. kao i bivšem predsedniku opštine Bujanovac Šaipu Kamberiju,  izdavačkoj kući Albas iz Preševa i  Komisiji za obrazovanje kaže Mustafa.

Članak je prenet sa portala Bujanovačke.

Članak je prenet sa portala Bujanovačke.

Click