“Solidarna kuhinja” delila tople obroke za socijalno ugrožene građane

31. December 2023.
Nezavisni kolektiv “Solidarna kuhinja” deli u nedelju 31. decembra tople obroke za socijalno ugrožene građane na punktu kod Vukovog spomenika.
mihaly-koles-324p_yfAZhE-unsplash
Foto: Unsplash/Mihály Köles

Taj kolektiv već godinama prave obroke za sve koji nisu u mogućnosti da ih obezbede.

Kako je Milena Stanić iz “Solidarne kuhinje” rekla je FoNetu da će se obroci i danas deliti od 16 časova, kao i svake nedelje.

“Kada su praznici, potrudimo se da promenimo svoj uobičajeni meni i spremimo nešto malo drugačije”, objasnila je ona.

Na meniju će danas biti pire krompir i batak, ruska salata, a za desert torta.

“S obzirom na to da su praznici vreme koje tradicionalno provodimo sa porodicom, na ovaj način se trudimo da taj dan provedemo u takvoj atmosferi pa ćemo nakon podele hrane provesti vreme u parku uz druženje i čaj”, kazala je Stanić.

Prema njenim rečima, da bi neko dobio obrok ne mora da ima dokumenta da je socijalno ugrožena osoba.

Kako je napomenula, posećenost tokom praznika bude slična kao i obično – izmedju 150 i 200 ljudi.

“Procenu pravimo u odnosu na prethodne nedelje, tako da obroka skoro nikada ne zafali, a ukoliko se to desi, imamo u rezervi konzerviranu hranu”, naglasila je Stanić, dodajući da bude okvirno oko 200 obroka kuvanog jela.

Ona je objasnila da ukoliko ostane hrane, ponekad je kao donaciju odvezu u neformalna naselja sa kojima su povezani i gde su povremeno pravili hranu i okupljanja.

“Solidarna kuhinja je samoorganizovani kolektiv koji je potpuno nezavisan od države, političkih stranaka, korporacija i fondova”, kazala je Stanić, dodajući da to što nemaju donatore i finansiraju se isključivo od fizičkih lica, kolektivu omogućava da sami donose odluke i određuju pravila funkcionisanja.

Kako je istakla, zato se odluka da nije potrebna nikakva dokumentacija da bi se uzeo obrok nikada neće promeniti, jer smatraju da svako ko je gladan može da dođe da jede.

“Hrana i krov nad glavom su osnovne ljudske potrebe i prava, a siromaštvo koje ljude onemogućava da do njih dođu je sistemski problem, a ne lična odgovornost”, poručila je Stanić.

Izvor: FoNet

Click