U susret Nacionalnom danu davanja: Spasimo hranu, spsimo humanost

22. September 2022.
Nacionalna kampanja “Spasimo hranu, spasimo humanost” i ove godine okuplja građane, kompanije, medije i organizacije. Podržite doniranje hrane na spasimohranu.rs.
Piroshki-1657 (1)

Autor: Željko Mitkovski

Prema poslednjim procenama, u Srbiji se na dnevnom nivou baci 2.000.000 kg hrane, dok sa druge strane 446.000 građana ne može da zadovolji osnovne životne potrebe. Kako bi doprinela rešavanju ovog problema, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, će uoči 5. Nacionalnog dana davanja zajedno sa Srpskim filantropskim forumom i ove godine kroz tromesečnu kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” raditi na povezivanju građana, kompanija, organizacija i medija sa ciljem da kroz niz akcija do kraja novembra utiče na rešavanje ovog problema.

Činjenica da 6,9% stanovnika Srbije ne može da zadovolji osnovne životne potrebe, podseća nas na važnost doniranja hrane. U kampanju se građani mogu uključiti na mnogobrojne načine putem sajta spasimohranu.rs. Neki od njih su doniranje sredstava, slanje SMS poruke na 4540 (cena je 100 dinara sa PDV-om) i doniranje hrane u odabranim Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnicama u Beogradu.

Koalicija za dobročinstvo poziva kompanije, bez obzira da li dolaze iz sektora prehrane, trgovine ili drugih sektora, da se uključe na neki od mnogobrojnih načina kao što su doniranje hrane ili novca za kupovinu paketa hrane, angažovanje zaposlenih da prikupe hranu, ustupanje oglasnog prostora, ukidanje bankarskih provizija, prevoženje hrane, doniranje frižidera ili doniranje IT rešenja za upravljanje zalihama hrane.

Uspeh kampanje prethodne godine, kada je prikupljeno 70 tona hrane, postignut je zahvaljući značajnoj podršci velikog broja medija.

Potrebno je unaprediti i zakonski okvir, kako bi donacije hrane bile oslobođene plaćanja PDV-u skladu sa Smernicama za doniranje hrane EU.

Zato je važno da svi zajedno delujemo, uključimo se na spasimohranu.rs i pomognemo najugroženijim građanima.

Click