Od Boom do Zoom generacije

4. June 2020.
Deo Intervja Branka Rosića sa Milenom Trobozić Garfild za Nedeljnik
250Q0689-Edit

Pratio sam tvoje izreke u doba korone, omiljena mi je “Ni Džef Bezos se nije obogatio prodajući knjige preko Amazona. Ne, ne. Postaoje bogat zato što je počeo da prodaje zubne paste i automobilske gume, ali naročito zbog primene svog softvera za praćenje klijenata”?

To je citat iz mof teksta  Kreativnii Krah u kome sam govorila o krizi kretivnih industrija  i o tome kako će profitirati samo onaj deo koji je industrija : ako ste Holivud pa trošite velike budžete na produkciju a još veće na marketing, ili  ako možete  da čekate da vam  long tail, mala plaćanja velikog broja konzumenata donesu profit , što je Netflix model.  Dakle, umetnost se podrazumeva a presudna je distribucija, marketing itd. Bezos nije u poslu prodaje knjiga nego u poslu  primene softvera i praćenja navika potrosača. Zato može da prodaje i knjige i prašak za sudove.  U  novom svetu mnoštva sadržaja i publike  koja nije koncentrisana konkurencija je brza i nemilosrdna  a pažnja  nestalna.

Šta će se promeniti u našim društvenim životima? Ili će se sve vratiti samo kad nam daju vakcinu?

Od Boom do Zoom generacije sve se promenilo. Zoom generacija se druži, uči, upoznaje, gleda sadržaje zajedno, ali  bez dodira. Mislim da idemo u pravcu touchless society- društvu bez dodira. Meni svakodnevno stižu  narudžbine od Amazona a da nijednom nisam videla osobu koja je to isporučila, jer im je zabranjeno da ostvaruju kontakt, da vam zvone na vrata. Šta mislite, koliko studenta će se vratiti na univerzitetske kampuse pošto će univerziteti nuditi kombinovano učenje. U knjizi 21 lekcija za 21 vek Harari  govori o klasi beskorisnih zbog robotizacije. Sada se govori i o bez-dodirnom društvu zbog epidemije. Srećom, Srbija uvek pomalo zaostaje pa će možda ostati oaza života iz 20. veka.

Click