“Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo.”: Hladni nizovi kajron poruka toplokrvnog sadržaja na izložbi Mie David u „Novembru“

25. January 2024.
Intimna i važna pitanja odnosa prema sebi i drugima u zrelim godinama, kao i suočavanja sa sopstvenim telom i promenama, centralna su tema izložbe “Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo.” autorke Mie David koja će biti otvorena otvorena 27. januara od 13 sati u Galeriji Novembar.
Mia David
Mia David. Foto: Snimak youtube ekrana Remarker Media

Izvor: Danas

Mia često ističe koliko je za nju lično ujedno i političko, te je u tom kontekstu polje najintimnijih emotivnih zbivanja godinama koristila kao inspiraciju za kustoski posao u Navigator galeriji čiji program uspešno vodi.

Tekstovi izložbi i njihovi naslovi služili su kao smernica u čitanju radova raznih umetničkih dvojaca koje bi Mia intuitivno povezivala u celine sopstvenim prepričanim iskustvima.

Ti tekstovi sada oslobođeni u vidu kajron poruka čine krvotok ove postavke, klize i nestaju oko nas u hladnim nizovima digitalnih ispisa jednog krajnje toplokrvnog sadržaja.

“Mia stvara matriks od „prekomernog razmišljanja“ bogat strastima, pokušajima, padanjima i uzdizanjima u potrazi za ispunjenjem, prihvatanjem i priznavanjem, ljubavlju prema sebi, drugima i životu. Hrabro se hvatajući u koštac sa sopstvenim potrebama i strepnjama, Mia nas uvodi u začarani krug overthinkinga i poziva da se pronađemo u svetlećim redovima ispoljenih misli vođenih bujicom „nagona i hormona“ – verovanje koje izaziva iskonski strah! Želja da budemo odabrani kao vredni posvećene i istinske ljubavi neosporno nas vraća na same sebe. Jesmo li i koliko spremni da prihvatimo sopstvena starenja  i sopstvena tela okruženi odveć otrcanim, ali iznova unapređivanim pritiscima i manipulacijama patrijarhalno utemeljenog sistema – ističe kustoskinja izložbe Ivana Ivković.

Izložba će biti otvorena od 27. januara i trajaće do marta meseca, a posetioci i posetiteljke je mogu videti svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

O autorki:

Mia David (Beograd, 1974) je arhitekta, kustos i scenograf. Bavi se savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi.

Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Od 2016. vodi galeriju Navigator.

Autor je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i novinskih tekstova objavljenih u različitim medijima.

Izlagala je u Berlinu, Njujorku, Beču, Parizu, Renu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Frankfurtu, Moskvi, Trstu, Rimu, Veneciji, Pragu, i drugim gradovima. Kustos je mnogobrojnih izložbi među kojima je najznačajnija nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su i Nаgrаdа Bijenаlа scenskog dizаjnа (2007), Nagrаdа “Joаkim Vujić” (2007), Specijalna nagrada Oktobarskog salona (2014) i Zlatna medalja za uspostavljanje dijaloga (Praško kvadrijenale 2015), BEFEM nagrada za Umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira (2023).

 

Tekst  je prenet sa portala Danasa.

Click