Ranisavljević: U putnike pucao isključivo Milan Lukić

11. December 2019.
Suđenje za otmicu i ubistvo 20 putnika iz voza Beograd-Bar 1993. održano je danas pred Specijalnim sudom svedočenjem Nebojše Ranisavljevića, koji je još 2003. u Bijelom Polju u Crnoj Gori osuđen za ovaj zločin na 15 godina zatvora.
sud_Janson_morison_FI_-9-678x381
Foto: Freeimages/Janson Morison

Ranisavljević je kaznu u međuvremenu izdržao. Osim njega za zločin u Štrpcima osuđen je i Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH. On je priznao krivicu, pa je osuđen na pet godina zatvora. Pred Sudom BiH za zločin u Štrpcima u toku je suđenje desetorici optuženih.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su 27. februara1993. godine na železničkoj stanici Štrpci iz brzog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti. Za ovaj zločin se u Beogradu trenutno sudi nekadašnjim pripadnicima VRS Gojku Lukiću, Dušku i Ljubiši Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić.

Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, vođe paravojne formacije „Osvetnici“, koji se smatra najodgovornijim za ovaj zločin. On služi kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu, ali mu nikad nije suđeno za zločin u Štrpcima.

Kao i svako dosad održano suđenje u predmetu „Štrpci“ i današnje je bilo burno, najviše na relaciji zamenik tužioca za ratne zločine Mioljuba Vitorovića i advokata optužene Dagane Đekić, Gorana Ninića.

Iako je Ranisavljević osuđen na čak 15 godina zatvora za ovaj strašan zločin, advokati optuženih su mu iskazivali duboko poštovanje, što nikad ne čine sa žrtvama, odnosno porodicama žrtava, koje su ubijene na monstruozan način.

Ranisavljević je danas gotovo sve vreme ispitivanja sedeo za govornicom u sudnici 2 zbog srčanih problema. Od optuženih poznaje samo Draganu Đekić, i nije video nikog od optuženih tokom zločina. Optužio je tužioca Vitorovića da mu je „nudio sve i svašta“ da potvrdi navode iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine. Ispričao je da je tog kobnog 27. februara došao u Višegrad sa drugim borcima i da im je Milan Lukić rekao da krenu sa njim i njegovim saborcima.

Ranisavljević je potvrdio da je i on izvodio putnike iz voza. Kamionom su ih prevezli u jednu školu. U fiskulturnoj sali Milan Lukić ih je postrojio uza zid, naredio da sve što imaju stave na pod. Tu su neki od njih mučeni. Nakon toga, dodao je Ranisavljević, kamionom su preveženi do „neke zapaljene kuće“, gde su dvojica pokušala da
pobegnu, a jednog je, prema njegovim rečima, nožem preklao Milan Lukić.

– Jednog po jednog su dovodili Milanu Lukiću, čuli su se tupi pucnjevi… – rekao je Ranisavljević, navodeći da su posle toga krenuli za Višegrad. Dodao je da se Mićo Jovičić sutradan hvalio krvavim nožem, tako da nije siguran da li je tog civila što je pokušao da pobegne preklao Lukić ili Jovičić. Ipak je naglasio da je u otete putnike isključivo pucao Milan Lukić.

Naredno suđenje zakazano je za 27. januar 2020. godine.

Članak je prenet sa portala Danas.

Click