Poziv za prijave na Treći festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

11. Februar 2020.
Al Jazeera Balkans objavila je poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na trećem Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će biti održan u Sarajevu od 11. do 15. septembra 2020.
ajb_doc_2020_-_submit_a_film_-_youtube_cover
Foto: Al Jazeera

U fokusu Festivala biće dokumentarni filmovi namenjeni televizijskom emitovanju.

AJB DOC Film Festival organizuje se treću godinu zaredom, a rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeera Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova. Cilj AJB DOC-a je, kako navode u saopštenju, afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrednosti.

Prijave za treće izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2020.

„Mogu se prijaviti produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji u vezi s prijavom i uslovima dostupni su na službenoj festivalskoj stranici“, navodi Al Jazeera Balkans.

Zvanična selekcija Trećeg AJB DOC Film Festivala biće predstavljena početkom septembra 2020. Od prispelih prijava biće prikazano više od 20 dokumentarnih filmova u Takmičarskoj selekciji, netakmičarskoj „Last Minute Cinema“ te selekciji „AJB Prikazuje“.

Na AJB DOC Film Festivalu biće dodijeljene tri nagrade – nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.