Ognjen Jaramaz: Lider iz senke

18. February 2020.
U krajnje uzbudljivom finalu Kupa Radivoja Koraća, odigranog u Nišu, u kojem košarkaši Crvene zvezde na 35 sekundi do kraja regularnog dela nisu umeli da sačuvaju šest poena prednosti, crno-beli su u produžetku…
KOSARKA: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Oslonjeni na imaginaciju Ognjena Jaramaza, koji je sa sedam poena u dodatnih pet minuta upalio pobedničku baklju kojom je treću godinu zaredom iz „Čaira“ na trijumfalan način osvetlio Partizanov deo Kalemegdana, samo podebljali svoje otiske na Žućkovoj levici, koja će i u narednih godinu dana biti u vitrini prepunoj trofeja (85:84).

Uzimajući u obzir i Superkup ABA lige, izabranici Andree Trinkijerija, negde na polovini takmičarske godine, već su osvojili dva pehara, a možda i značajnije od toga, u liku Ognjena Jaramaza i definitivno dobili lidera iz senke.

U konstelaciji snaga i visini ugovora, kapiten Veličković, zatim Volden, Gordić, Tomas i Mozli redovno su apostrofirani kao predvodnici aktuelne generacije, međutim u čestim prelomnim situacijama ulogu lidera, sportski drsko i odlučno preuzimao je upravo Jaramaz, koji je zbog načina na koji je postizao najvažnije poene u finalu Kupa Radivoja Koraća i proglašen za najkorisnijeg igrača.

Popularni Ogi međutim nije bio igrač čiji je talenat nešto posebno akcentovan u mlađim kategorijama Partizana; naprotiv, „sitniji“ od vršnjaka iz generacije 1994/95. čak nije bio ni u startnih pet u konkurenciji Jugovića, Pušice, Babića, Đorđevića…

Harizmatičan, pritom i pozitivno svojeglav, često je maštovitim i kreativnim potezima iskakao iz taktičkih šablona koje je godinama do iznemoglosti forsirao trener Bućan.

Uvidevši na vreme da je predaleko od prvog tima, u kojem je negde u to vreme prostor i ulogu tražio njegov stariji brat Nemanja, Ognjen je odlučio da pređe u Megu, u kojoj je, posle sezone provedene na pozajmici u Smederevu, pod trenerskim nadzorom Dejana Milojevića ispoljio sav svoj talenat.

U međuvremenu je izrastao do 193 centimetra, pripremajući se za NBA draft 2017. uspešno je nabacio pet do sedam kilograma mišića i nakon izbora NJujorka sa 58. pozicije dobio je pozitivne kritike na treninzima i tokom Letnje lige u dresu Niksa.

Nažalost, potpuno iznenada, radeći punom parom sa Niksima, primetio je da se prebrzo i preterano mnogo zamara.

Obratio se klupskim doktorima koji su ubrzo dijagnostikovali plućnu emboliju.

Postojala je čak i opasnost da mu je karijera ugrožena, međutim početkom 2018. uspešno se vratio profesionalnim obavezama u Megi. Nakon kraće i neuspešne epizode na početku sezone 2019/20. u španskom Burgosu, februara 2019. potpisao je ugovor sa Partizanom, koji je obnovljen prošlog leta.

Jaramaz je deo sjajne generacije momaka koja je 2014. osvojila bronzu, a godinu dana kasnije zlato sa reprezentacijom Srbije na EP. Rođen u Kruševcu 1. septembra 1995. košarku je zavoleo u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u kojoj je fizičko predavao nastavnik Branko Vraneš.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.