O napuštanju i ljubavi

7. Oktobar 2021.
Roman Vraćena Donatele di Pjetrantonio, koju je nedavno objavila IK Booka u prevodu Jelene Brborić, briljantan je roman o napuštanju i ljubavi, o emotivnom previranju i sazrevanju, kao i o klasnoj nejednakosti.
KnjigaVraceno-600x560

Napisan jednostavnim, brušenim stilom, bez viška sentimentalnosti, grubim i sirovim rečima kakve su potrebne da se dočaraju temeljni životni potresi, ovo je roman koji će vas duboko dirnuti.

Neimenovana devojčica, s koferom u jednoj i torbom s cipelama u drugoj ruci, zvoni na vrata ljudima koje ne poznaje. U jednom danu izgubila je sve – udoban dom, bliske prijateljice i bezuslovnu roditeljsku ljubav. Ili bolje rečeno, ljubav onih za koje je verovala da su joj roditelji. Bez upozorenja i ikakvog objašnjenja, u trinaestoj godini biva vraćena biološkoj porodici, među neznance koji ne deluju nimalo srdačno, niti se raduju njenom povratku.

Istrgnuta iz udobnosti života jedinog deteta dobrostojeće porodice, devojčica biva vraćena, bez objašnjenja, siromašnim biološkim roditeljima. Snagu da se prilagodi i izgradi nov i postojan osećaj vlastite vrednosti nalazi u odnosu sa sestrom za koju donedavno nije ni znala. Zbunjenost glavne junakinje je potresna, baš kao i njeno naivno uverenje da će njeni najmiliji uvideti svoju grešku i doći po nju. Za Vraćenu, kako je drugovi nazivaju, počinje novi život, život u kome je čekaju odricanja, borba i odmeravanje snaga sa ženom koja ju je rodila.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share