NFL skinuo zabranu sa korišćenja marihuane kao sredstva protiv bolova

19. mart 2020.
U danu kada je rukovodstvo NFL lige izglasalo promene koje se tiču proširenja plej-ofa i povećanja „seleri kepa“, došlo je i do „skidanja zabrane“ sa konzumiranja marihuane.
49ers Chiefs Super Bowl Football
Foto: AP Photo/Charlie Riedel

 

Prema novom dogovoru, igrači više neće biti suspendovani ako su pozitivni na test za marihuanu. Period za testiranje se smanjuje sa četiri meseca na dve nedelje, a sada je dozvoljeno prisustvo 150 nanograma THC-a u krvi, u odnosu na prethodni prag od 35.

Uz to, ako igrač bude pozitivan tokom pomenutog „test perioda“, medicinski profesionalci i liga će se sastati i odlučiti da li je igraču potrebna neka vrsta pomoći (savetovanje, odvikavanje…). Prethodni sistem je bio rigorozniji pošto je svake nedelje birano po deset nasumičnih igrača iz svakog tima, a bile su jasno propisane i kazne od kojih je šesti prekršaj bio najrigorozniji – pošto je

Ova odluka NFL je epilog dugogodišnjih trvenja igrača, vrha Lige, lokalnih i federalnih vlasti.

Veliku polemiku u javnosti digao je svojevremeno Eben Briton koji je tokom svoje šestogodišnje karijere NFL-a u Džeksonvil Jaguarima i Čikago Bersima doživeo veliki broj povreda, lakših i teških, a posledice oseća i dan-danas.

On je javno progovorio da je svoje stanje posle mečeva mogao da dovede do podnošljivog i da smanji bol jedino kanabisom. Pošto je pre toga kao i ostali igrači posledice žestokih udaraca sanirao lekovima protiv bolova, koje igrači američkog fudbala tamane „kao bombone“.

Više od 1.800 bivših igrača podnelo je pre toga tužbu protiv svakog od 32  tima NFL-a, koji su prekršili dugoročne zdravstvene i federalne zakone u smislu davanja sredstava za bolove igračima u nedozvoljenim količinama. Briton je priznao u tekstu za Sports Ilustrejted da je „morao da puši ogromne količine marihuane da bi olakšao bolove“.

„Moje telo je u većini slučajeva bilo u dobrom stanju. Nisam zavisio od bilo kakvih farmaceutskih ‘ubica bolova’ a to je zapravo zbog kanabisa“, napisao je Briton, koji je bio i suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci.

Od tada je na sceni velika polemika o brizi za zdravlje igrača zbog ozbiljnih posledica koje na organizam ostavljaju velike količine lekova protiv bolova, i lokalnim i federalnim zakonima koji ne dozvoljavaju bilo kakvo, pa i takvo korišćenje kanabisa. Igrači, pa i medicinski timovi ekipa su bili na jednoj, a propisi i direkcija NFL na drugoj strani.

Očigledno je da je izvršen dovoljno jak pritisak i da su nadležni popustili da najskuplje takmičenje na svetu (s obzirom na trajanje) ne bi došlo u pitanje.

Stopirani doping testovi u NBA

Kako je NBA liga javila, njeni igrači neće biti testirani na doping sve dok traje pandemija korona virusa. NBA liga je došla do dogovora sa sindikatom igrača. Igrači imaju najmanje šest nasumičnih testova tokom sezone i tokom priprema i najčešće se uzima uzorak urina. Inače, ukoliko igrač bude pozitivan na neki od narkotika sleduje mu suspenzija od minimum dve godine, dok će za prvi prekršaj korišćenja sredstava za podsticanje performansi i dalje biti kazna od 25 utakmica suspenzije, za drugi 55, dok se za treći prekršaj sprema izbacivanje iz lige. Pozitivan test na kokain ili heroin je automatska dvogodišnja suspenzija, ukoliko se radi o prvom prekršaju.

Tekst je prenet sa portala Danas.