Medijska sfera je u slepoj ulici: Saša Mirković za Danas o Izveštaju EK o delu o slobodi izražavanja

14. October 2022.
Izveštaj Evropske komisije u domenu slobode izražavanja je slika i prilika paralize refomskog procesa u medijskoj sferi koji se našao u slepoj ulici. Ocena da nema progresa prevashodni je rezultat nedostatka iskrene političke volje za primenu Akcionog plana za primenu medijske strategije koje je usvojena pre više od dve i po godine – kaže za Danas Saša Mirković profesor Fakulteta za medije i komunikacije.
Beta-t0bhm9lqjt-1024x683-1.jpg
Saša Mirković. Foto: Beta/Emil Vaš

Komentarišući deo izveštaja Evropske komisije u delu koji se odnosi na slobodu govora i medije, sagovornik Danasa kaže da „devet meseci zastoja u radu od trenutka raspisivanja izbora pa sve do sada je cena koju plaćamo poraznim ocenama iz medijske sfere koji bi trebali da nas zabrinu“.

– Ovaj izveštaj ukazuje i na neaktivnost resornog ministarstva u kojem kultura ima očitu prevlast nad informisanjem koje je godinama unazad u zapećku što za posledicu ima izveštaj koji je pred nama. Možemo da se ljutimo, upiremo prst u nekoga drugog ali je činjenica da su se ovako loše ocene mogle izbeći predanim radom u zahtevnoj oblasti – kaže Saša Mirković.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da stižu na naplatu krediti i dosadašnja podrška reformskim namerama u medijskoj sferi koje moraju da budu pretočene u konkretno delo i vidljiv pomak a ne da uz par izuzetaka ostanu mrtvo slovo na papiru.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Click