Koje su sve demofrafske mere na snazi od ove godine u Srbiji?

9. January 2022.
Od 1. januara ove godine za svako prvo dete u porodici država izdvaja 300.000 dinara, za drugo i treće po 100.000 dinara jednokratno.
1102foto-BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC.jpg
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Piše: Lj. Bukvić

Od 1. januara ove godine za svako prvo dete u porodici država izdvaja 300.000 dinara, za drugo i treće po 100.000 dinara jednokratno.

Osim toga, majke dece rođene 1. januara ili kasnije moći će da dobiju državnu pomoć i pri kupovini stana, tačnije od 10.000 do 20.000 evra, uz određene uslove.

Jedna od mera države, koja je u istom “paketu” najavljena je i mogućnost da se od ove godine studentima i studentkinjama koji se odluče na to da imaju decu omogući da ispite polažu i van predviđenih ispitnih rokova, pod uslovom da se fakultet završi do 26. godine ili u slučaju onih iz medicinske oblasti do 28. godine.

Nekoliko dana pred istek 2021. Skupština Srbije usvojila je Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojima se jednokratno izdvajanje za prvo dete u porodici sa 100.000 dinara povećava na 300.000, a za drugo i treće dete dobija se po 100.000 dinara.

Osim jednokratne pomoći za drugo dete već postoji roditeljski dodatak koji je trenutno 255.391 dinar, a isplaćuje se u 24 rate po 10.641 dinar mesečno. Za treće dete iznos od 1,5 miliona dinara porodice dobijaju u 120 rata, po 12.769 dinara mesečno, dok se za četvrto dete izdvaja 2,29 miliona dinara u 120 rata.

Roditeljski dodatak za četvrto dete je, prema poslednjim informacijama sa sajta Ministarstva za brigu o deci i demografiju, 19.154 dinara mesečno. Osim toga, iz republičkog budžeta se izdvaja i paušalni iznos od 5.000 dinara za nabavku bebi opreme.

Kada se radi o mogućnosti da majka dobije novčanu pomoć za kupovinu stana ili kuće, još nije poznat tačan iznos, ali ono što se zna jeste da to pravo prema izmenama zakona može da ostvari mama koja je državljanin Srbije i ima prebivalište u zemlji.

Pravo na novac za stan ili kuću imaće i strane državljanke, koje su stalno nastanjene u Srbiji, a dete rođeno u našoj zemlji. Majka koja ispuni uslove, za pomoć može da se prijavi godinu dana po rođenju deteta, a nekretninu neće moći da proda pet godina.

Osim ovih, uslov da majka ostvari ovo pravo jeste i da nije lišena roditeljskog prava u slučaju starije dece i da neposredno brine o njima, kao i da prethodno nije bila vlasnik neke nekretnine. Predlogom izmena zakona nije navedeno da majka mora biti u braku, a u slučaju njene smrti pravo može ostvariti i otac deteta.

Najavljujući meru, predstavnici vlasti govorili su o iznosu u vrednosti od 10.000 do 20.000 evra, što bi zavisilo od više faktora. Za sada se zna da će se novčana pomoć za kupovinu nekretnine utvrđivati na osnovu procene vrednosti od strane poreskog organa i nadležnog organa za geodetske poslove, a za dodelu novca najodgovornija će biti Komisija koju će imenovati Vlada.

Jedna od mera koje je najavljena tiče se i studenata, ali umesto najavljene izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojom bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta i motivisanje studenata da postanu roditelji, Vlada Srbije usvojila je Zaključak sa preporukama visokoškolskim ustanovama koje oni moraju tek da donesu i urede sopstvenim aktima, o čemu je Danas pisao krajem decembra.

U tom zaključku Vlada preporučuje visokoškolskim ustanovama da izmene svoje akte i studentkinjama koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, kao i studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih ispitnih rokova, te da se za njih utvrde povoljniji uslovi za upis naredne godine studija i omogući produžetak rokova za završetak studija.

Ti studenti bi, smatra Vlada, trebalo da se oslobode dodatnih troškova u vezi sa produžetkom rokova, troškovima ispitnih prijava i drugim troškovima koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja najdalje do navršene 26. godine, odnosno 28. godine života za studente iz polja medicinskih nauka.

Umesto tri, od sada maksimalno pet plata

Na snagu je od 1. januara 2022. stupila i odluka koja je izmenjena tokom prošle godine, a koja je otkad je uvedena nanela štetu majkama koje zarađuju znatno više od proseka. Naime, mame koje imaju visoku platu izmenama zakona iz 2018. godine bile su znatno oštećene jer im je naknada zarade na porodiljskom bila ograničena na tri prosečne republičke zarade. Polovinom prošle godine to je promenjeno, tako da je maksimalna plata sada povećana sa tri na pet prosečnih plata.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Click