EURO 2020, fudbal, dobrota i navijači: Porodica uplakane devojčice iz Nemačke daje 42.000 evra UNICEF-u

8. Jul 2021.
„Nismo svi u Velikoj Britaniji užasni“, bila je misao 51-godišnjeg Velšanina Džoela Hjuza kada je video kako na društvenim mrežama razapinju devojčicu iz Nemačke koja je u zagrljaju oca plakala na tribinama londonskog stadiona Vembli posle poraza od Engleske 0:2 u osmini finala Evropskog fudbalskog prvenstva.
119181889_fundraiser-1.jpg
Devojčica je snimljena kako uplakana gleda poraz Nemačke od Engleske na stadionu Vembli u osmini finala Evropskog prvenstva. Foto: Snimak ekrana

izvor: BBC

Hjuz je odlučio da se nekako izvini maloj Nemici u ime svih u Velikoj Britaniji pa je počeo da prikuplja novac.

Prvobitno je hteo da prikupi 500 funti kako bi devojčici kupio veliku poslasticu, ali je odziv bio mnogo veći od onoga što je zamislio.

Ukupno je prikupio 36.000 funti (42.000 evra) i uspeo je da pronađe porodicu devojčice, koja je saopštila da želi da novac bude doniran Unicefu, organizaciji Ujedinjenih nacija za humanitarnu podršku i zaštitu prava dece.

„U interesu naše ćerke i naše porodice želeli bismo da sačuvamo privatnost, ali dugujemo zahvalnost svima na neverovatnoj podršci.

„Naša ćerka bi želela da vaše izdašne donacije idu Unicefu, znajući da će vaša dobrota učiniti još bolju stvar“, objavljeno je na stranici kampanje.

Hjuz se zahvalio svima na fenomenalnom odzivu.

Šta se desilo?

Posle utakmice osmine finala EURO 20202 Engleska – Nemačka 2:0, televizijske kamere zumirale su malu Nemicu koja plače na tribinama stadiona Vembli u Londonu u zagrljaju oca.

Pojedini engleski navijači Engleske bili su nemilosrdni prema devojčici na društvenim mrežama.

Nekadašnji engleski reprezentativci Sten Kolimor i Gari Lineker osudili su komentare pojedinih navijača Engleske.

Kada je video kako su pojedini napali devojčicu na društvenim mrežama, 51-godišnji biznismen iz južnog dela Velsa, Džoel Hjuz odlučio je da je obraduje mladu nemačku navijačicu.

Organizovao je prikupljanje novca za poklon devojčici, otvorivši onlajna stranicu za prikupljanje novca.

„Gledao sam utakmicu, bila je dobra. Bio sam svestan neke negativne atmosfere, čulo se bukanje i slično, ali nisam više razmišljao o tome to.“

Ali potom je na društvenim mrežama video „podlu zloupotrebu slika te devojčice“ i Hjuz je odlučio: „Dosta mi je ovoga“.

Hjuz kaže da misli da se Velika Britanija „pretvorila u vrlo netolerantnu zemlju“ i da „ima mnogo ksenofobije“.

Joel Hughes
Joel Hughes, Hjuz je rekao da mu je bilo preko glave da čita ksenofobične ispade na mrežama

„Imamo glasnu manjinu idiota koji preplavljuju dobro u Velikoj Britaniji i uništavaju naš imidž na svetskoj sceni i uništavaju naš odnos sa našim prijateljima i partnerima u Evropi,“ dodao je on.

Odlučio je da pokuša da popravi ravnotežu tako što će pokazati „ima nečeg dobrog u Velikoj Britaniji“.

„Mnogim ljudima je dosta ovakvih zloupotreba i ponašanja na društvenim mrežama.

„Ne pokušavam da promenim svet… ako bismo mogli da izmamimo osmeh na lice te devojčice ili pokažemo njenim roditeljima da u Velikoj Britaniji zapravo postoji dobro, onda smo učinili bar nešto“, rekao je ranije Hjuz.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share