„Došao je nenajavljen i uperio telefon“: Kakav će biti epilog incidenta ispred dečije ustanove „Pčelica“ od 1. novembra?

28. November 2023.
Osnovno javno tužilaštvo u Nišu naložilo je policiji da podnese prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira protiv radnice javne predškolske ustanove „Pčelica“ koja je 1. novembra fizički i verbalno sprečila ekipu medijskog portala Niška inicijativa da snimi javni prostor ispred njene upravne zgrade, iznosila uvrede i, prema navodima novinara, otela telefon glavnom uredniku Srđanu Noniću.
pro-church-media-2DTE3ePfnD8-unsplash (1)
Foto: Pro Church Media/Unsplash

Autorka: Zorica Miladinović

Prema podacima Prekršajnog suda u Nišu, niška Policijska uprava do danas, a tri sedmice kasnije, nije podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv radnice „Pčelice“, a na pitanja u vezi sa tim zahtevom, koja smo joj prosledili, odbila je da odgovori.

„Obaveštavamo Vas da lice (navedeno je ime radnice ‘Pčelice‘, koje je poznato redakciji, prim. aut.) nije prošlo kroz našu evidenciju“, naveli su u niškom Prekršajnom sudu.

U odgovoru niškog OJT Noniću, koji je incident prijavio nadležnima, među kojima i „kontakt tačkama za bezbednost novinara“, navedeno je da se u radnjama ove radnice „stiču elementi prekršaja iz člana 9. Zakona o javnom redu i miru, koji čini lice koje vređanjem drugog ili vršenjem nasilja nad drugim ili pretnjom narušava red i mir“.

Zbog toga je Policijskoj upravi u Nišu naloženo da se protiv nje „niškom Prekršajnom sudu podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenog prekršaja iz člana 9. Zakona o javnom redu i miru“.

Tužilaštvo u odgovoru od 7. novembra, takođe, navodi da je „donelo odluku da nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv bilo kog lica“ povodom ovog događaja, jer „ne postoje osnovi sumnje da se u radnjama bilo kog lica stiču elementi bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Nonić je za Danas kazao da su on i njegova saradnica A.P. niškom Osnovnom sudu podneli privatnu krivičnu prijavu za krivično delo uvreda, izvršeno tokom incidenta.

„Osnovno javno tužilaštvo je u potpunosti postupilo i odlučilo po zakonu, a u skladu sa činjeničnim stanjem. Kada sam prijavljivao incident, postupanje i ‘kontakt tačke‘ i predstavnika policije, bilo je krajnje korektno. Ali, sadašnje nepostupanje policije po nalogu OJT, odnosno nepodnošenje prekršajne prijave, govori da je problem u rukovodstvu policije, koje je jedna diskutabilna grupa ljudi, kojom bi trebalo da se bavi naredna vlast, a nakon pada ove- kriminalne, koja je i ’zaslužna’ za ovakvu policiju“, rekao je Nonić.

On je podsetio da je o incidentu obavestio policiju, zamenicu tužioca apelacionog javnog tužilaštva u Nišu koja je kontakt tačka za bezbednost novinara, Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, novinarske organizacije, te Hitnu pomoć, pošto se njegova saradnica nije osećala dobro.

Nakon toga ga je “saslušala kontakt tačka u tužilaštvu”, a nadležnima je dostavio sve snimke sa telefona Niške inicijative.

„Snimke sa svojih kamera, koje su inače loše rezolucije i mutne, nadležnima je prosledila i ‘Pčelica’, ali je poseban problem što na njima nedostaje nekoliko sekundi iz kojih bi se videlo da mi je radnica koja nas je napala otela telefon. Izgleda da u ovoj zemlji uvek prifale dva krucijalna minuta ili sekunde, svejedno”, kazao je on.

U „Pčelici“ su, pak, kazali da „nemaju podatke“ iz OJT o nalogu policiji da se pokrene prekršajni postupak protiv njihove radnice zbog remećenja javnog reda i mira, te da će „sačekati da se postupak završi, jer je jedna od osnovnih pretpostavki u svakom demokratskom društvu da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno“.

Oni su optužili Nonića da je ovaj događaj „isprovocirao“, jer „neovlašćeno i nenajavljeno snimao“ javni prostor ispred ulaza u upravnu zgradu ustanove, a tom prilikom „nije imao legitimaciju da je novinar“.

„Bio je u zelenoj dukserici, sa naočarima za sunce u sred novembra i jednom rukom je držao svoj mobilni telefon koji je uperio u zaposlenu i bez najave krenuo da je snima“, rekli su u „Pčelici“ za Danas.

Oni su kritikovali naš medij da ne informiše javnost da je Nonić „udario zaposlenu po ruci kojoj je od siline udarca ispao mobilni telefon iz ruke“, ne precizirajući da je reč o Nonićevom telefonu, koji mu je prethodno otela iz ruke.

„Da li je po Vama ispravno i u skladu sa novinarskim kodeksom postupanje Srdjana Nonića? Da li poštujete i priznajete propisane odredbe o zaštiti privatnosti i korišćenja časnih sredstava prilikom prikupljanja informacija? Nismo primetili da je bilo ko od ‘zabrinutih‘ subjekata postavio pitanje da li je zaposlena, inače žena, tom prilikom bila ugrožena od strane čoveka koji se stvorio ispred nje sa uperenim mobilnim telefonom, u dukserici sa naočarima za sunce, i bez prethodne najave i predstavljanja krenuo da je snima?! Da li ste primetili da je u prostoru gde je vršio snimanje bilo i maloletne, mladje dece koja su tu boravila sa svojim roditeljima?“, navela je „Pčelica“ u odgovoru.

Ova ustanova je kazala da je među komentarima ispod snimka događaja koji je objavljen na Fejsbuku Niške inicijative bilo „vređanja i upotrebe pogrdnih izraza“ protiv radnice, uz pitanje: „Da li je time pokrenut javni poziv na linč dotične osobe?“

Niška inicijativa je, inače, objavila snimak na kojem se vidi kako radnica “Pčelice” 1. novembra ove godine gura sa javne površine ispred sedišta “Pčelice” Nonića i njegovu saradnicu A.P, pri tom ih vređajući i vičući.

Iz snimka, koji se na trenutak prekida, može se zaključiti da je radnica “Pčelice” Noniću otela telefon kojim je sve to snimao, pošto je nakon toga A.P. nastavila da snima umesto njega, te zabeležila da je Nonić iz ruke radnice fizički istrgao svoj oduzeti telefon.

Na njemu se, takođe, može videti i čuti da radnica “Pčelice” naređuje Noniću i saradnici A. P. da “ne snimaju”, da se “sklanjaju odavde” i da “više tu ne dolaze”, nazivajući ih “neljudima” i “neradnicima”, a Nonića “provokatorom”, “parazitom”, “ljigom jednom ljigavom” i “đubretom jednim neotesanim”.

Ona je poručila da Nonića treba da bude “sramota”, jer “kompromituje” i “pravi problem” ustanovi koja “ozbiljno radi svoj posao”, te “pljuje rad radnika”.

Radnik obezbeđenja je podržao ponašanje radnice i “objasnio” ekipi Niške inicijative odakle počinje ulaz u upravnu zgradu, a odakle je javni prostor koji “mogu da snimaju”.

Na snimku se čuje da je Nonić rekao radniku obezbeđenja da je novinar, a i građanin koji, pritom, snima javni prostor.

Koju kazne propisuje Zakon o javnom redu i miru

Ukoliko se u prekršajnom postupku dokaže da je radnica „Pčelice“ prekršila član 9. Zakona o javnom redu i miru, koji reguliše „vređanje, vršenje nasilja, pretnju i tuču“, mogla bi biti kažnjena novčano ili kaznom zatvora.

Prema ovom članu, „ko vređanjem drugog ili vršenjem nasilja nad drugim ili pretnjom narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara, ili kaznom zatvora od deset do 30 dana“.

 

„Pčelica“ Danasu: „Ako sebe smatrate ozbiljnom novinarskom kućom…“

„Pčelica“ je u odgovoru dodala da je Nonić dobio opomenu Suda časti NUNS-a za kršenje novinarskog kodeksa, zbog toga što je bez dozvole sa Fejsbuka te ustanove preuzeo slike dece, koja su na maskenbalu bila u maskirnim uniformama, za čije objavljivanje inače roditelji potpisuju saglasnost, a da nije tražio dozvolu, niti objašnjenje situacije od ustanove, te nas pozvala da i to navedemo – „ako sebe smatramo ozbiljnom novinarskom kućom“.

 

Članak je prenet sa portala Danas.

Click