Zaštitnik gradjana: LGBTI osobe u Srbiji meta nasilja, potrebna bolja krivična zaštita

26. June 2020.
Povodom Medjunarodnog dana ponosa 27. juna, Zaštitnik gradjana je saopštio da i dalje ima napada, pretnji i nasilja nad LGBTI osobama u Srbiji.
Beta-mh9ncakdc5.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Ta ustanova je ponovila da su zato potrebne izmene Krivičnog zakonika Srbije da bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, tretirala kao dela rasizma i netolerancije.

Položaj LGBTI osobama otežavaju i pravna neuredjenost istopolnih zajednica i posledica prilagodjavanja (promene) pola i rodnog identiteta, kao i problem održavanja hormonskog statusa trans osoba, saopštila ta institucija.

Medju probleme mladih LGBTI osoba u Srbiji spada i teška egzistencijalna situacija u koju dospeju pošto porodicama saopšte svoju seksualnu orijentaciju jer ne postoje odgovarajuće službe podrške.

Zamenica zaštitnika gradjana za rodnu ravnopravnost, Jelena Stojanović, danas je na zgradi te nezavisne državne institucije istakla zastave LGBTI pokreta u znak podrške, a ta zastava u bojama duge biće sutra, u subotu, i na zvaničnom internet sajtu Zaštitnika gradjana.

Click