Vojvođanski građanski centar organizovao studijsku posetu Ovčari

24. December 2019.
Vojvođanski građanski centar saopštio je danas da je organizovao još jednu posetu mladih iz Vojvodine Vukovarskoj bolnici i spomen-domu Ovčara, u cilju edukacije i podizanja svesti o dešavanjima tokom rata '90-tih godina.
1024px-Ovcara_building - Copy
Mesto egzekucije na poljoprivrednom dobru „Ovčara“. Foto: Perun

“U vremenu dominatnog nacionalističkog i revizionističkog narativa, u jeku dizanja spomenika, promocija knjiga osuđenih ratnih zločinaca i njihovog veličanja posebno je važno mladima ponuditi činjenice i kontekst dešavanja tokom rata kao i direktne kontakte sa mestima stradanja i žrtvama ratnih zločina”, naveo je VCC.

Podsetili su da je nedavno u Novom Sadu otkrivena spomen-ploča komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću koji je komandovao napadom na Vukovar, i da je povodom toga koalicija Građanska Vojvodina, čiji je deo i VCC, istakla da je to bila “jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja koja je zauvek iscrtala sramotu uz ime našeg grada”.

“Na samo 80 kilometara od Novog Sada, 1991. godine, jedan grad i ljudi u njemu su bili pod opsadom i svakodnevno 87 dana granatirani od strane JNA i srpskih paravojnih jedinica, između ostalog formiranih i inspirisanih delovanjem i dan-danas aktivne parlamentarne stranke Vojislava Šešelja”, naveo je VCC.

Podsetili su da je za vreme opsade Vukovara poginulo više od 1.000, a ranjeno oko 25.000 ljudi.

“Grad je bio izložen varvarskom uništavanju, urbicidu i kulturocidu. Nakon pada grada izvršen je masovni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara, nadomak Vukovara, kada je maltretirano, opljačkano i ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljenika, prethodno odvedenih iz Vukovarske bolnice”, piše u saopštenju.

Za zločine u Vukovaru Međunarodni tribunal u Hagu je optužio nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA – Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, i bivšeg predsednika “vlade” te oblasti Gorana Hadžića.

Dokmanović je uhapšen u junu 1997, a godinu dana kasnije izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici tribunala. Mile Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin pravosnažno na 10 i u međuvremenu je pušten na prevremenu slobodu, a Miroslava Radića Haški tribunal je oslobodio krivice.

Haški optuženik Goran Hadžić je od 16. jula 2004, kada je otpečaćena optužnica protiv njega, bio u bekstvu do jula 2011, kada je uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu, gde mu se sudilo za ratne zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom u istočnoj Slavoniji, ali je suđenje suspendovano u aprilu 2016. zbog njegove bolesti od koje je u julu i umro.

Pred srpskim pravosuđem 15 osoba je pravosnažno osuđeno na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina na teritoriji Vukovara 1991. godine.

Click