USAID, državna uprava i ministarstva rade na razvoju nove pismenosti

27. January 2021.
Konferencija „Nova pismenost za novo doba” održana je danas u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu u okviru programa “Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost” (Nova pismenost) koji sprovodi Propulsion, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.
OTVORENA KONFERENCIJA "NOVA PISMENOST ZA NOVO DOBA"
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Na otvaranju konferencije ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da su u 21. veku stasale generacije, koje ne znaju za okruženje koje nije digitalno i njima je nezamisliv svet bez mobilnih telefona i mogućnosti da se pomoću njih informišu. Dodala je da danas više nego ikad pre konzumiramo medije, te da je i njihova moć samim tim veća.„Zato je izuzetno važno da se, posebno kod mladih ljudi, razvijaju sposobnostičitanja, tumačenje i procenjivanje medijskih sadržaja”, zaključila je ministarka Gojković.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naveo je na otvaranju da su evidentne potrebe da se učenici služe i kreativno doprinose medijskom i digitalnom prostoru.„Da bi to mogli uspešno da čine moraju imati uspostavljen čvrst temelj -visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja, a nastava srpskog jezika i književnosti predstavlja sistemski i kontinuiran odgovor na ovu potrebu”, zaključio je Ružić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navela je da Ministarstvo već osam godina intenzivno radi na podršci razvoju digitalnog društva, gde digitalnoj pismenosti pristupa kao jednom od nosećih stubova novog društva.

Program Nova pismenost realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID. Uvodni blok otvaranja zaokružio je direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa.„Verujem da je nova pismenost važna za sve u našem globalnom društvu: za građane, medije, za način na koji organizujemo obrazovanje i predavanja nastavnika u školama, a ništa manje ni za privatni sektor, jer se efikasnije dolazi do dobara i usluga na tržištu, uz dramatičan rast ekonomije”, istakao je  De la Rosa.

Nakon otvaranja konferencije, ministarka Maja Gojković i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, potpisali su Memorandum o saradnji kojim je, između ostalog, predviđen rad na priručnicima, predavanjima, obukama i vebinarima s ciljem da roditeljima, javnoj upravi i kompanijima pomognu da se snađu u sve kompleksnijem medijskom i digitalnom okruženju u Srbiji.Soković je u ime Nove pismenosti sličan memorandum potpisao i sa Dejanom S. Miletićem, vršiocem dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, čime se uspostavlja nastavni plan medijske i informacione pismenosti za državne službenike, po prvi put u ovom delu sveta.

Tokom konferencije održana su četiri panela na kojima su govorili stručnjaci iz različitih oblasti na temu medijske pismenosti. Na prvom panelu Medijska pismenost u formalnom i neformalnom obrazovanju govorili su v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan S. Miletić, v.d. direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja dr Branislav Ranđelović i ekspert za medijsku i informacionu pismenost Saša Mirković.„Nama ove godine izlazi generacija osmaka koja je četiri godine slušala obavezni predmet informatiku u osnovnoj školi, a već prvaci i učenici drugog razreda slušaju novi predmet digitalni svet. Sistem se kompletno potrudio da obezbedi digitalnu i intelektualnu infrastrukturu kod učenika i kod nastavnika” naveo je dr Ranđelović.

Na panelu Digitalna sadašnjost i budućnost govorili su direktor fondacije Petlja Nebojša Vasiljević, generalni direktor „Vip mobajl” Dejan Turk, ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost Ana Mirković. Učesnici su naveli da ne treba imati otpor prema nečemu što olakšava život i da se stalno moramo prilagođavati promenama koje nam se dešavaju, naročito to mora činiti obrazovni sistem. Danas provodimo više vremena na digitalnim platformama, ali kvalitetnije i konstruktivnije.

Na temu Medijska pismenost za novo doba tokom trećeg panela diskutovali su dizajner Slavimir Stojanović Futro, muzičarka Tanja Banjanin i ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost Ana Martinoli. Slavimir Stojanović naveo je da decu zanima sadržaj, te ako si ih vaspitao tako da ih zanimaju kvalitetni sadržaji i teme, a nisi ih pustio da sami otkrivaju neprimerene sadržaje, onda je sve pod kontrolom.

O temi Medijska pismenost na međunarodnoj sceni govorili su Tamara Koštro Ćurčić u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ana Šolović iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Goran Zarić u ime Propulsion/Nova pismenost.Tamara Koštro Ćurčić je navela da Evropska unija i Evropska komisija, osim onoga što rade tokom godine, medijskoj pismenosti posebno posvećuje jednu nedelju u martu mesecu.

Evropska komisija takođe okuplja i ekspertsku grupu za medijsku pismenost koja se posebno bavi ovom temom unutar Komisije, a takođe ova tema našla je značajno mesto i u najnovijoj Direktivi. Tokom konferencije je rečeno i to da je Srbija digitalno jedna od najaktivnijih zemalja u regionu, kao i da tehnološka spretnost, ne podrazumeva i tehnološku pismenost.

Posredstvom video-obraćanja na konferenciji su govorili i Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Jan Bratu, ambasador i šef misije OEBS a u Srbiji, dekan Fakulteta dramskih umetnosti prof. dr Miloš Pavlović, direktor Inicijative „Digitalna Srbija” Nebojša Đurđević i direktor Dojče vele akademije za Zapadni Balkan Klaus Daman.

Organizatori događaja su Ministarstvo kulture i informisanja i Propulsion u partnerstvu sa USAID-om, uz organizacionu podršku kompanije Color Media Communications. Svi zainteresovani konferenciju mogu pogledati na YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja ili na  Facebook stranici Propulsiona.

Click