UNS: Predstavnici novinarskih udruženja koja brane Vučića najzastupljeniji u konkursnim komisijama

11. March 2020.
Predstavnici Udruženja elektronskih medija Komnet (ComNet) i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), koja u saopštenjima osudjuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najzastupljeniji su u lokalnim konkursnim komisijama za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).
Beta-xq5m8ckylf.640x360_rss.jpg

UNS je preneo da je od 117 raspisanih lokalnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini na sajtovima tih lokalnih samouprava objavljeno 67 rešenja o izboru komisija za ocenu projekata pri čemu je najveći broj članova, njih 38, imenovano na predlog Udruženja elektronskih medija KomNet (ComNet).

Navodi se i da sufinansiranje projekata u tim lokalnim samoupravama, za koje je predvidjeno oko 1,3 milijarde dinara, ocenjuje i 29 predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) dok su na trećem mestu po zastupljenosti u konkursnim komisijama predstavnici Nove mreže Srbije (NMS).

“Udruženja KomNet i PROUNS, čiji su predstavnici najbrojniji u raspodeli novca poreskih obveznika medijima, u saopštenjima osudjuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izmedju ostalog i ‘nedopustivo guranje telefona u lice’ predsedniku od strane novinara N1 Miodraga Sovilja i ‘poziv na ubistvo’ na naslovnici NIN-a. Osudila su i napade na društvenim mrežama na novinarku Studija B Barbaru Životić posle izveštavanja sa protesta 1 od 5 miliona”, stoji u saopštenju.

UNS je preneo i da su predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, a u kojoj su pored tog udruženja i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, ove godine izabrani “u samo devet” lokalnih samouprava dok su prošle godine bili zastupljeni u 86 konkursnih komisija.

Dodaje se da su u ovogodišnjim komisijama i članovi koje su predložili Društvo novinara Vojvodine, Društvo novinara Niša, Rab Srbija, Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, Klub novinara Pomoravlja, kao i nezavisni medijski stručnjaci.

Click