UN, SE i deset zapadnih zemalja izrazili snažnu podršku LGBTQI+ zajednici u Srbiji

17. September 2021.
Ujedinjene nacije, Savet Evrope i ambasade deset zapadnih zemalja saopštili su da bi brzo usvajanje zakona o istopolnim zajednicama istinski potvrdilo posvećenost Vlade Srbije i društva ljudskim pravima i borbi protiv društvene stigme i diskriminacije odredjenih grupa.
mercedes-mehling-7J7x8HLXQKA-unsplash (3)
Ilustracija. Foto: Mercedes Mehling / Unsplash

U zajedničkoj izjavi povodom održavanja parade ponosa “Beograd Prajd 2021”, dve medjunarodne organizacije i deset diplomatskih misija u Srbiji naveli su da “stoje rame uz rame” sa LGBTQI+ zajednicom u Srbiji, pod zajedničkim sloganom “Ljubav je zakon”, prenela je kancelarija UN u Srbiji.

U izjavi koju su potpisale kancelarije UN i Saveta Evrope u Beogradu i ambasade SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Belgije, Holandije, Danske, Norveške, Australije i Kanade, navodi se da “zajedno izražavaju podršku ljudskim pravima, slobodama i jednakosti LGBTQI+ populacije kao suštinskom delu društava”.

“Ove godine učinjeni su veliki napori institucija da se unaprede prava LGBTQI+ populacije u Srbiji, jer je prvi zakon o istopolnim zajednicama u nacrtu i o njemu se vodi diskusija uz veliko učešće civilnog društva, LGBTQI+ zajednice i političkih lidera”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Navodi se da je to “značajan korak ka transformativnom zakonodavstvu koje promoviše i štiti osnovna ljudska prava mnogih ljudi u zemlji” i dodaje da Srbija na taj način ispunjava svoje medjunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.

“Konačni korak u ovom procesu bilo bi brzo usvajanje ovog zakona koji bi istinski potvrdio posvećenost Vlade i društva ljudskim pravima u svim oblastima života i borbi protiv društvene stigme i diskriminacije sa kojom se suočavaju odredjene grupe”, navodi se.

Kancelarije UN i Savet Evrope i ambasade deset zemalja su navele da pozdravljaju te napore i da još jednom potvrdjuju posvećenost jednakim pravima i dostojanstvu za sve.

“Podržavamo gradjane i gradjanke Srbije i njene institucije u izgradnji i održavanju jakog i energičnog društva, koje prihvata i štiti različitost u svim oblicima. Samo kroz zajedničke napore i solidarnost će opstati ljudska prava”, dodaje se.

Parada ponosa “Beograd Prajd 2021” biće održana sutra posle podne.

Click