U Potočarima počelo obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici

11. July 2020.
Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Potočarima je počela komemoracija srebreničkim žrtvama, potom su prisutni molitvom i minutnom tišine odali poštu ubijenima.
Bosnia Srebrenica Anniversary
Foto: Beta/AP Photo/Kemal Softic

U Potočare, gde se danas obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, od jutros pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i ostali građani.

U Potočarima je zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija se održava u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka medjunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dve grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji, fizički su odvojeni u dve hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, danas je deo kompleksa Memorijalnog centra.

Komemoraciji prisustvuju članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i nadbiskupvrhbosanski Vinko Puljić, kao i ambasadori brojnih zemalja u BiH.

Kao i prethodnih godina komemoraciji u Potočarima ne prisustvuje niko od zvaničnika iz Republike Srpske.

Na ulazu u Memorijalni centar zbog pandemije korona virusa primenjuju se sve potrebne epidemiološke mere.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Tokom dana će se video porukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih medjunarodnih institucija.

Kako je najavljeno, na obeležavanju će se video porukom obratiti bivši predsednik SAD Bil Klinton, američki državni sekretar Majkl Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Džonson, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Nemačle Frank-Valter Štenmajer, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Najavljeno je da će se porukom obratiti i engleski princ Čarls, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogu drugi.

Click