U napadu na porodilište u Kabulu ubijeno 14 osoba, uključujući dve bebe

12. May 2020.
Tokom današnjeg upada grupe naoružanih ljudi u porodilište u Kabulu i njihovog višesatnog okršaja s policijom, poginulo je 14 osoba, uključujući dva novorodjenčeta, njihove majke i nekoliko bolničarki, a ranjeno je 15 ljudi, objavile su vlasti Avganistana.
Afghanistan
Kabul. Foto: Beta/AP Photo/Rahmat Gul

Dok su se u bolnici vodile borbe, policija je evakuisala bebe i izbezumljene majke, pokazuju slike koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Portparol Ministarstva Tarek Arian rekao je da je evakuisano više od 100 žena i beba.

Ubrzo posle početka napada počeo da se vije crni dim iznad porodilišta u većinski šiitskom delu grada koji je česta meta napada eksremista Islamske države.

Nije poznato zašto je meta napada bilo porodilište sa 100 kreveta, a portparol je rekao da je to “čin protiv čovečnosti i ratni zločin”.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad u Kabulu gde i talibani i Islamska država često napadaju i avganistanske snage, i civile. Talibani su negirali da su umešani.

Drugde u Avganistanu, jedan bombaš-samoubica je u istočnoj provinciji Nangarhar, koji je centar Islamske države, danas napao sahranu i usmrtio 21 osobu, a 55 ranio, dok je u istočnoj provinciji Kost bomba na pijaci ubila jedno dete, a ranila 10 ljudi.

Uz podrivanje mirovnog procesa, pokrenutog sporazumom SAD i talibana u februaru, bespoštedni svakodnevni napadi ometaju suzbijanju pandemije korona virusa tokom koje je u Avganistanu zaraženo više od 4.900 ljudi, a 127 je umrlo.

Click