U Los Andjelesu u nedelju uveče 92. svečana dodela Oskara

7. February 2020.
U Los Andjelesu će u nedelju kasno uveče biti održana 92. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, kojom se završava sezona dodela raznih svetskih filmskih nagrada.
Oscars First Moments
AP Photo/Kevork Djansezian

Film “Joker” (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu. “Džoker” je nominovan izmedju ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su “The Irishman” (Irac) Martina Skorsezea, “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i “1917” Sema Mendeza sa po deset nominacija.

Južnokorejski film “Parasite” (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i “Marriage Story” i “Jojo Rabbit”.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, koja je ranije kritikovana zbog nedostatka različitosti, i ove godine je na meti kritika jer je Sintija Erivo jedina američka tamnoputa glumica nominovana u kategoriji najbolje glumice za film “Harriet”. Nijedna žena nije nominovana u kategoriji najbolje režije.

Na društvenim mrežama su se pojavile kritike da je Oskar ponovo suviše beo (OscarsSoWhite) i suviše muški (OscarsSoMale), dok su neki stručnjaci naveli da je dodela Oskara uobičajena (OscarsAsUsual) kao kritika za nedostatak raznolikosti.

Ni ove godine neće biti domaćina ceremonije. Organizatori ocenili su da je 91. dodela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti ove godine. Na bini će se smenjivati glumci koji će saopštavati imena dobitnika nagrada u odredjenim kategorijama.

Kako se navodi na sajtu organizatora dodele Oskara, medju njima će biti izmedju ostalih, Tom Henks, Džejn Fonda, Dajana Kiton, Natali Portman, Sigurni Viver, Penelope Krus, Spajk Li i Kijanu Rivs.

Elton Džon, favorit za Oskara u kategoriji najbolje pesme, nastupiće tokom svečanosti, kao i Bili Ajliš, velika dobitnica nedavno dodeljenih muzičkih nagrada Gremi.

Svečanost će po tradiciji biti održana u pozorištu Dolbi, a počinje u 20.00 po lokalnom vremenu. Američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC) će uživo prenositi ceremoniju. Dodelu će takodje uživo prenositi televizije iz više od 225 zemalja, medju kojima i Srbija.

Pripreme za ceremoniju dodele Oskara u Los Anđelesu. AP Photo/Chris Pizzello

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje “Green Book” (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

Click