U Grčku neće moći turisti iz zemalja s više slučajeva korona virusa

22. May 2020.
U Grčku neće moći turisti iz zemalja s više slučajeva korona virusa - saopštio je u Atini pomočnik ministra unutrašnjih poslova Nikos Hardaljas.
Virus Outbreak Greece Beaches
Alimos, Atina. Foto: Beta/AP Photo/Yorgos Karahalis

Povodom grčkog plana za pokretanje turizma, objavljenog u sredu, Hardaljas je istakao četiri tačke: od 25. maja biće dozvoljeno jedrenje, 1. juna će biti otvoreni kampovi, kao i hoteli koji rade svih 12 meseci, 15. juna otvoriće se ostali objekti za smeštaj i Medjunarodni aerodrom Atine, a 1. jula će biti otvoreni svi ostali aerodromi Grčke.

Pomoćnik ministra je ukazao da u Grčku neće moći da udju “putnici iz zemalja s velikim epidemiološkim opterećenjem korona virusom” i da će lista tih zemalja biti uskoro objavljena, preno je sajt vesti in.gr.

Na pitanja novinara o tome, Nikos Hardaljas je naglasio: “Nikada nismo rekli da ćemo se 1. jula otvoriti za sve”.

“Omogući ćemo turističke posete Grčkoj, ali primarni cilj je očuvanja javnog zdravlja”, rekao je Hardaljas, dodavši da ako to bude potrebno, zdravstvenu zaštitu mogu pružiti i snage bezbednosti i vojska.

“Učinićemo sve što je potrebno da na ostrvima i na bilo kojem ulazu u Grčku ne bude problema”, uveravao je on.

Pošto za putnike aviona primena postojeće procedure: test i karantin, ističe danas, u četvrtak, svi putnici će ubuduće biti “u potpunosti i temeljno provereni upitnicima selektivnim i uzimanjem uzoraka radi testiranja”, rekao je Hardaljas.

Naglasio je da Civilna zaštita i dalje u potpunosti kontroliše putnike s dolaznih letova i da sumnjivih slučajeva “skoro da nema”.

Naveo je da je od 13. maja medju ukupno 2.236 putnika 21 aviona iz inostranstva, bio pozitivan test samo jednog putnika. Dodao je da su poslednjih nekoliko dana iz Nemačke su u Grčku stigla tri aviona sa 548 putnika, od kojih su u tranzitu bili mnogi iz teže pogođenih zemalja, ali svi njihovi testovi bili su negativni.

Za grčka ostrva Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu ima plan u slučaju pojave -KOVID-19 medju turistima.

Te dodatne mere uključuju obaveznu saradnju vlasnika objekta za smeštaj sa lekarom, i postojanje “koordinatora za koronu” u svakom objektu za smeštaj.

U svakoj oblasti Grčke i na svakom ostrvu postojaće karantini, podvukao je Hardaljas.

Predvidja se i transfer turista ako obole, sa ostrva na kopno, na osnovu postojećeg plana za stanovnike ostrva. Cilj je da za manje od dva sata oboleli bude sa ostrva prevezen u neku veću zdravstvenu ustanovu u kontinentalnom delu Grčke, a te ustanove se za to već pripremaju.

Za male ostrva predvidjeno je jačanje postojećih zdravstvenih objekata, uz dodatne krevete za obolelele i više opreme za testiranje na korona virus.

Click