TS: Grčić ne može da podnese ostavku u EPS-u, on već 4 i po godine nije v.d. direktora

15. December 2021.
Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da aktuelni vršilac dužnosti direktora u Elektroprivredi Srbije Milorad Grčić ne može da bude razrešen, ili da podnese ostavku na tu funkciju, jer mu je mandat za to mesto istekao u martu 2017. godine.
POTPISAN UGOVOR IZMEDJU JP EPS I NEMACKE RAZVOJNE BANKE (KFW)
Milorad Grčić. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“On je gradjanin koji nema ništa veća prava da upravlja najvećim srpskim javnim preduzećem od bilo kog drugog gradjanina, i jedino što može da učini je da prestane da se lažno predstavlja i neosnovano upravlja tim preduzećem”, naveli su iz TS.

Oni su naveli da prema Zakonu o javnim preduzećima “period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine”, kao i da “isto lice ne može biti dva puta imenovano na tu poziciju”.

Iz TS su ocenili da uspostavljanje i funkcionisanje pravne države u toj oblasti “podriva ne samo što Vlada Srbije ne ispunjava svoju zakonsku obavezu, već i to što o kadriranju u javnim preduzećima odlučuje predsednik Republike (Aleksandar Vučić), koji za to nema nadležnost”.

“Njegova poruka Miloradu Grčiću na sednici Vlade protumačena je kao poziv da podnese ostavku, a sam je pre nepune dve godine izjavio da ‘ne da v.d. direktore’ jer ih je lakše kontrolisati nego direktore izabrane na konkursima”, navodi se u saopštenju.

TS navodi da je Grčić “nezakonito” imenovan za v.d. 2016. godine, jer nije ispunjavao uslov od pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, jer je diplomirao na fakultetu “Educons” iz Sremske Kamenice u aprilu 2012. godine.

“U EPS-u je, inače, konkurs za izbor direktora raspisan 23. marta 2016. godine, istog dana kada je umesto smenjenog Aleksandra Obradovića za v.d. direktora postavljen Grčić. Taj konkurs do danas nije okončan. Uprkos tome, novi konkurs je raspisan 24. marta 2017, ali ni taj konkurs nije okončan”, piše u saopštenju.

Iz TS navode da od 34 preduzeća u vlasništvu Srbije na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima za izbor direktora, na rukovodećem mestu “u 22 (13 javnih preduzeća i devet AD i DOO) sede ljudi kojima je istekao mandat direktora ili v.d. direktora”, kao i da su neki od njih u nelegalnom statusu duže od sedam godina.

Click