Tokom protesta zbog crnogorskog zakona napadnut Prajd centar

28. December 2019.
Organizacija Beograd prajd saopštila je večeras da su tokom protesta zbog donošenja zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, napadnute prostorije Prajd info centra u Ulici Kralja Milana u Beogradu, i pozvala nadležne da reaguju.
PROTEST ZBOG CRNOGORSKOG ZAKONA O CRKVENOJ IMOVINI
Protest u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta ispred ambasade Crne Gore u Beograda. Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC

“Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu”, navodi se u saopštenju Beograd prajda i dodaje da je od otvaranja Prajd info centar bio meta 10 napada, a da nije doneta nijedna presuda po tim prijavama.

Tokom večerašnjeg protesta u centru Beograda, Prajd info centar napali su huligani koji su šutirali ulaz i uništavali imovinu dok su se u tim prostorijama nalazili zaposleni, a učesnici protesta istovremeno su pozivali nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici skandiranjam parola “Ubij pedera”, navedeno je u saopštenju.

Organizacioni odbor Beograd Prajda u saopštenju izrazio je zabrinutost zbog, kako se navodi, sve češćih napada na Prajd info centar i zahtevao da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira kao i da javnost bude obaveštena šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na njihove prostorije koji su prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.

“Ova situacija oslikava mržnju, nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBT+ osobe svakodnevno suočavaju u Srbiji. Ukazujemo da atmosfera nekažnjivosti kršenja ljudskih prava i neefikasnosti nadležnih institucija otvara prostor za nove napade.

Više stotina građana protestovali su večeras u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, kao i ispred kancelarija predsednika Srbije na Andrićevom vencu, kako bi pružili podršku Srbima u Crnoj Gori i u znak protesta zbog hapšenja poslanika Demokratskog fronta i izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Click