Stambeno-poslovni centar Geneks u Beogradu proglašen kulturnim dobrom

4. November 2021.
Stambeno-poslovni centar "Geneks", proglašen kulturnim dobrom, je monumentalna gradjevina podignuta je na prilazu gradu iz pravca aerodroma, kao urbani "svetionik" i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada, saopštio je danas Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
STAMBENO-POSLOVNI CENTAR "GENEKS" UTVRDJEN ZA KULTURNO DOBRO
Foto: BETAPHOTO/Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda/Dokumentacija Zavoda

Centar “Geneks”, koji je Vlada Srbije u sredu proglasila kulturnim dobrom, gradjen je od 1970-1980. prema projektu arhitekte Mihaila Mitrovića.

Objekat čine dve kule koje su funkcionalno razdvojene na stambenu sa 30 spratova i poslovnu sa 26 spratova, a povezane u arhitektonsku celinu konstrucijom u vidu mosta.

U projektantskom smislu inovativnost se najviše ogleda u pojavi rotonde sa pokretnim podom, na vrhu administrativne kule koja je namenjena za restoran-vidikovac, prvi tog tipa u Evropi.

Poznat pod imenom i “Zapadna kapija”, u vreme gradjenja centar “Geneks” je predstavljao najvišu zgradu na Balkanu.

Posebno originalan detalj na savremenoj arhitekturi jeste oslikavanje fasada. Slikar Lazar Vujaklija uradio je murale na betonskim fasadama prizemlja zgrade Geneksa 1979. godine.

Centar “Geneks”, kako je naveo Zavod, predstavlja materijalni dokument perioda naglašene želje beogradskog urbanizma za ostvarivanjem visinskih rekorda i formiranjem upadljivih gradskih simbola.

Click