Sahranjen novinar Darko Ribnikar

23. January 2021.
Novinar Davorin Darko Ribnikar sahranjen je u petak u Beogradu, na Novom groblju, saopšteno je danas.
politika
Foto: Cenzolovka

Ispraćaj Darka Ribnikara, unuka osnivača dnevnog lista “Politika” Vladislava Ribnikara, obavljen je u krugu najuže porodice i nekoliko prijatelja, po njegovoj želji bez izgovorene reči, samo uz nekoliko pesama koje su voleli on i njegova supruga Ljiljana.

Darko Ribnikar rodjen je 5. marta 1939. godine u Beogradu gde je, na Topčiderskom brdu završio osnovnu školu, Mešovitu desetu gimnaziju.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta pre roka a osim njegove ima i diplomu Prinstonovog Univerziteta za medjunarodne odnose Woodrow Wilson.

U “Politici” se zaposlio sa 23 godine i proveo u njoj punih 45 godina.

Novinarsku karijeru je započeo u beogradskoj i unutrašnjoj rubrici, da bi potom ušao u društvo veterana Politikinih dopisnika iz inostranstva Miroslava Radojčića, Aleksandra Nenadovića, Djuke Julijusa i drugih.

Kako se navodi u saopštenju, Darko Ribnikar je bio jedini od pet Ribnikara koji su radili u Politici a koji je bio i njen glavni urednik i direktor, istovremeno.

Za vreme njegovog mandata Politika je počela da izlazi uboji i obeležila je svoju stogodišnjicu.

Darko Ribnikar bio je jedini glavni urednik i direktor “Politike” koja je po tome jedinstvena medju renomiranim listovima , koji će na kraju 45 godina provedenih u toj kući biti otpušten kao tehnološki višak, bez isplaćene otpremnine.

Davorin Darko Ribnikar jedan je od retkih u “Politici” koji je nosilac tri njene nagrade. Dobitnik je i Nagrade za životno delo Medjunarodnog festivala reportaže i medija, Odrena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Odrena Predsednika Rumunije koji mu je uručen 2003. godine.

Darko Ribnikar je protiv lista Politika i izdavača Politike Novine i Magazini više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je i “Politika”, suprotno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan sa potomcima Vladislava Ribnikara, izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar.

Ribnikar je dobio na taj spor Vrhovni Kasacioni sud Srbije je novembra 2020. godine svojim Rešenjem definitivno odbacio sve pokušaje Politike da izbegne izvršenje ove presude, što je Darku Ribnikar saznao samo koji dan pre svoje iznenadne smrti.

Politika ovo još uvek nije izvršila, a nije ispunjena ni poslednja želja Darka Ribnikara da njegovom ispraćaju ne prisustvuje bilo ko iz lista Politika, uprkos trudu njegove supruge i porodice.

Click